Kas atsakingas, kad šilumos tiekėjas turėtų teisingus duomenis apie naudingąjį buto plotą?

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), išnagrinėjusi vartotojų ir AB „Kauno energija“ ginčą, pasisakė, kad šilumos tiekėjas teisingai skirsto šilumą daugiabučiame name, kiekvienam butui priskirdamas šilumos kiekį pagal vartotojų ar jų atstovų pateiktus duomenis apie patalpų plotus. 

VKEKK pateiktame prašyme vartotojai nurodė, kad AB „Kauno energija“, skirstydama šilumą jų daugiabučiame name, vienam iš butų, priklausančiam Kauno miesto savivaldybei, priskiria kelis kartus mažesnį naudingąjį plotą, nei yra iš tikrųjų. Todėl  atitinkamai kitiems butams tenka daugiau mokėti už šilumą. Vartotojai prašo perskaičiuoti ankstesniu laikotarpiu (iki 2015 m. liepos mėn. 31 d.) jiems priskirtą apmokėti šilumos kiekį, įvertinant faktinį minėto buto plotą.

Tačiau VKEKK išsiaiškinusi faktines ginčo aplinkybes, pasisakė, kad šilumos tiekėjas kiekvienam butui priskyrė naudingąjį plotą pagal jo turimus duomenis, kuriuos jam pateikė pastato administratorius, o vėliau – bendrijos pirmininkas. Kiekvienu atveju šilumos tiekėjas, gavęs duomenis apie pasikeitusį patalpų plotą, minėtus patikslinimus vertino ir šilumos energiją pastate skirstė pagal patikslintus duomenis.    

Primename, kad Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse įtvirtinta vartotojo pareiga teikti šilumos tiekėjui duomenis, reikalingus mokėjimams už šilumą apskaičiuoti, ir atsakomybė už klaidingų duomenų pateikimą. Esant šilumos tiekėjo ir valdytojo (bendrijos pirmininko ar administratoriaus) susitarimui – valdytojo pareiga teikti duomenis, reikalingus mokėjimams už šilumą apskaičiuoti. Teisės aktai nenumato šilumos tiekėjo pareigos rinkti, tikslinti duomenis, reikalingus mokėjimams už šilumą apskaičiuoti.

Parašykite komentarą