Į parodą „Sprendimų ratas 2018“ atskrenda ir „bitės“ ir tarptautiniai medžio drožimo meistrai

Paskutinįjį rugsėjo savaitgalį (rugsėjo 27 – 29 dienomis) Aleksandro Stulginskio universitete (ASU) šurmuliuos tradicinė miško, medžioklės ir gyvulininkystės technologijų paroda „Sprendimų ratas 2018“.  Antrąjį gyvavimo dešimtmetį pradėjęs skaičiuoti renginys šiemet lankytojams žada  daug įdomių staigmenų. Viena  jų – pirmą kartą visuomenei taip plačiai pristatomas Lietuvos bitininkystės „ratas“. Jis „riedės“ nuo  senovinių drevinių avilių iki šiuolaikiškų bitininkavimo technologijų ir  inovatyvių bičių produktų.

Šalyje žinomas bitininkystės entuziastas, ASU docentas Algirdas Amšiejus į parodą planuoja atsigabenti netgi medsukį ir visiems norintiesiems, ypač mažiesiems parodos lankytojams,  pademonstruoti, kaip atakiuojami koriai bei  sukamas medus. A. Amšiejus  taip pat skaitys paskaitą apie bičių pienelio gavybą bei panaudojimo galimybes. Mokslinio seminaro metu bus diskutuojama ir apie tai, ar įmanoma atgaivinti Lietuvos vietines bites, kurios yra pačios didžiausios bei atspariausios šalčiams, tačiau kurių selekcija mūsų šalyje, deja, buvo  apleista. Iš viso per 3 parodos dienas planuojama surengti 28 seminarus įvairiomis agroverslui aktualiomis temomis. 

Parodos „Sprendimų ratas“ vienas organizatorių, ASU Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktorius Virginijus Venskutonis neabejoja, kad  šiųmečio renginio centru turėtų tapti bitininkystės ekspozicija, į kurią eksponatų  – senovinių drevinių avilių – atkeliauja net iš Dzūkijos nacionalinio parko.

„Pasižvalgę užsienio šalyse įsitikinome, jog svetur vykstančios bitininkystės parodos labai populiarios,  sutraukiančios minias lankytojų. ASU erdvėje turime puikias sąlygas organizuoti analogiškus renginius, juolab kad turime ir labai senas šio amato tradicijas.  Mūsų bitininkai kasmet organizuoja savo draugijos renginius. Tačiau mūsų tikslas – sektorių ir jo galimybes pristatyti plačiajai visuomenei. Parodant ne tik bitininkavimo inventorių bei  patį medų, bet ir įvairiausius medaus produktus – maisto papildus, kosmetiką, konditerijos gaminius, midų“, – vardija pašnekovas.

Dar viena šiųmetės parodos naujovė – tarptautinis medžio drožėjų pleneras, į kurį atvyksta meistrų iš Ukrainos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės. Jie planuoja stebint žiūrovams gaminti dekoratyvinius suolus, kurie, kaip atkurtos Lietuvos valstybės 100 – mečio dovana, papuoš universiteto teritoriją.

 „Žemdirbiams ir plačiajai visuomenei skirtos parodos pavadinimas „Sprendimų ratas“,  sakyčiau, taiklus. Nes gyvenimo ratas juk sukasi nepaliaujamai – kažkas nunyksta, kažkas atsiskleidžia naujai. Miškai užima trečdalį mūsų šalies teritorijos. Tai ir paskatino atskirą, specializuotą parodą visų pirma skirti  miškininkystės  sektoriaus veiklai atspindėti. Tačiau šalyje vykstant miškų reformai, savarankiškų urėdijų, kurios parengdavo savo ekspozicijas, neliko. Tad, deja,  neišvengiamai „susitraukė“ ir šis parodos segmentas. Tačiau iš tiesų miškai juk niekur nedingo, todėl bus demonstruojamos modernios miškininkystės technologijos, technika. Svarbu ir tai, kad parodos metu šalies miškininkai surengs konferenciją, kurio metu bus aptartos sektoriaus aktualijos, pristatytos miškininkystės mokslo naujienos.

Daug įdomių eksponatų, medžioklės trofėjų parodoje demonstruos Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija. Jos nariai lankytojams žada ir žvėrienos bei žuvies patiekalų degustacijas. Neabejotinai įdomus turėtų būti ir antrasis Tarptautinis medžioklės ragų šaukinių čempionatas“, – parodos „Sprendimų ratas“ turinį komentuoja V. Venskutonis, pastebintis, kad  mūsų šalyje dauguma ūkininkų yra ir medžiotojai. Tad renginys – puiki proga susirinkti draugėn bei padiskutuoti visiems rūpimu klausimu – kaip amortizuoti miško žvėrių daromą žalą žemės ūkiui.

Socialinio verslo ir regionų produktų stenduose teminius turizmo maršrutus, edukacines programas parodos metu  pristatys kaimo bendruomenės. Tai – antri metai “Sprendimų rate” pasirodantis sektorius, “nauju kampu” praplečiantis renginio formatą bei skatinantis miesto gyventojus aktyvioms atostogoms rinktis Lietuvos kaimą.

Tiek iš regionų atvykusiems žemdirbiams, tiek ir miesto visuomenei turėtų būti įdomus ir jau tradiciniu tapęs gyvulininkystės sektorius. Jame bus ne tik pristatomos naujausios gyvulininkystės technologijos, bet ir demonstruojami įvairūs  gyvūnai – alpakos, ožkos, avys, triušiai, dekoratyviniai paukščiai. 

Kaip ir kasmet parodos metu lankytojų laukia įvairūs pramoginiai reginiai bei renginiai – aukcionai, degustacijos,  medžioklinių šunų dresūros programos, taip pat sodinukų, maisto ir amatų mugė.

Parašykite komentarą