Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis: keista girdėti, kad aukštos kainos nėra problema

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį susitikino su didžiųjų prekybos tinklų vadovais ir aptarė maisto produktų kainas.

„Man sunku sutikti su prekybos tinklų vadovais, kad šioje srityje jokių problemų nėra, o Lietuva yra mažų kainų šalis. Gyvename atvirame pasaulyje ir patys matome, kaip skiriasi kai kurių maisto produktų kainos Lietuvoje ir užsienio valstybėse. Oficialūs Europos Komisijos duomenys rodo, kad Lietuvoje nuo 2010 m. maisto produktų kainos kilo kone dvigubai sparčiau, nei kilo žaliavų kaina. Patenkame į penketuką ES valstybių, kuriose kainos kilo sparčiausiai. Kartu matome, kad augintojų ir žaliavos tiekėjų dalis kainoje mažėjo, o perdirbėjų ir prekybininkų augo“, – teigė premjeras.

Pasak jo, sveikas kainų augimas nėra blogai, tačiau piktnaudžiavimams kelias turi būti užkirstas.

„Kitais metais mes skiriame 1,2 milijardo eurų žmonių pajamų didinimui. Tai reforma, kuria mažinami darbo jėgos mokesčiai, didinamos pensijos, vaiko pinigai, minimali mėnesio alga. Vyriausybės pareiga pasirūpinti, kad šie pinigai realiai didintų žmonių perkamąją galią, o ne tiesiog taptų papildomais prekybininkų pelnais kilstelėjus kainas. Tas rizikas matome ir padarysime viską, kad taip neatsitiktų“, – sakė Ministras Pirmininkas.

Susitikimo metu atkreiptas dėmesys, kad kitą savaitę Vyriausybės pasitarime ministerijoms bus duoti pavedimai ruošti konkrečius teisės aktus. Aiškiai išskirtos trys kryptys: smulkaus ir vidutinio verslo rėmimas, konkurencijos didinimas ir efektyvesnė valstybės institucijų veikla.

„Sakyti, kad problemų nėra, negalima. Turime kalbėti apie koncentracijos klausimus, prekybos tinklų sutartis su tiekėjais, naujų rinkos dalyvių atėjimą. Netrukus išsiųsiu laiškus investuotojams, kurie valdo didžiausius prekybos tinklus ES, ir pakviesiu juos investuoti Lietuvoje. Tam sąlygos labai palankios ir Vyriausybė pasiryžusi jas dar gerinti.

Manęs netenkina, kaip šiuo metu ginamos vartotojų teisės, kaip dirba Konkurencijos taryba. Keista stebėti prekybos tinklų ir kai kurių kontrolės institucijų santykius, kai, pavyzdžiui, Metrologijos inspekcijos darbuotojai net neįsileidžiami į kai kurias prekybos vietas, o jų skiriamos baudos juokingos. Kyla klausimų ir dėl valstybės žemės naudojimo greta prekybos tinklų. Priežiūros sistemą reikia peržiūrėti, o baudos turi būti atgrasančios nuo pažeidimų“, – sakė S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, kad atskirai turi būti sutelktas dėmesys paramai smulkiajam verslui.

„Taip, tai nėra tik kainų mažinimo klausimas, tačiau mes per du dešimtmečius padarėme viską, kad smulkaus verslo būtų kuo mažiau, o nemaža jo dalis veiktų šešėlyje. Situacija turi keistis. Kalbame ir apie esminį biurokratinės naštos mažinimą, ir apie geresnes sąlygas viešuosiuose pirkimuose, kur perkamas maistas ar maitinimo paslaugos, ir apie finansines paskatas. Bus siūloma Gyventojų pajamų mokesčio lengvata, kad žmonės galėtų atgauti dalį lėšų pirkdami maisto produktus iš smulkiųjų verslininkų ir pasiimdami fiskalinius čekius. Tai ir paramos, ir šešėlio mažinimo priemonė“, – teigia premjeras.

Parašykite komentarą