Prezidentė priėmė Japonijos ambasadoriaus skiriamuosius raštus

Pirmadienis, rugsėjo 24 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Japonijos ambasadoriaus Shiro Yamasaki skiriamuosius raštus.

Susitikime aptartos galimybės kurti Baltijos šalių ir Japonijos bendradarbiavimo formatą (3+1), kuris paskatintų gynybos, ekonomikos, mokslo, modernių technologijų, FinTech ir kitų sektorių ryšių plėtrą. Šį formatą šalies vadovė aptarė su šiais metais Lietuvoje viešėjusiu Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe.

Pasak Prezidentės, Japonija yra viena pagrindinių Lietuvos ekonomikos partnerių Azijoje, o liepą pasirašytos Europos Sąjungos ir Japonijos Ekonominės strateginės partnerystės sutartis, naikinanti beveik visus importo tarifus, greitai atvers dar daugiau galimybių tiek Europos, tiek Japonijos verslui.

Su naujuoju ambasadoriumi aptartas ir glaudesnis NATO ir Japonijos bendradarbiavimas, regioniniai ir saugomo klausimai. Jau 2016 m. Klaipėdos uoste lankėsi Japonijos karo laivai, ši NATO partnerė taip pat dalyvavo šiemet vykusiose pratybose su NATO laivais Baltijos jūroje. Japonija taip pat bendradarbiaus su NATO siekiant užtikrinti kibernetinį saugumą.

Susitikime taip pat aptarti kultūriniai Lietuvos ir Japonijos žmonių ryšiai bei sparčiai augantis Japonijos turistų susidomėjimas mūsų šalimi.

Šių metų pradžioje Prezidentė įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos ambasadoriui Japonijoje Gediminui Varvuoliui.

Ambasadoriaus taip pat perdavė Japonijos Imperatoriaus Akihito linkėjimus Prezidentei ir visiems šalies žmonėms, kad gera valia grįsti Lietuvos ir Japonijos santykiai ir toliau būtų plečiami.

Shiro Yamakasi yra 11-asis Japonijos ambasadorius Lietuvai ir 4-asis, kuris reziduoja Lietuvoje. Prieš paskyrimą ėjo įvairias pareigas Japonijos socialinės apsaugos ministerijoje, Ministro Pirmininko sekretoriate. Ambasadorius turi teisinį išsilavinimą.

Parašykite komentarą