ŽTK nusprendė – Milda Vainiutė gali būti skiriama Seimo kontroliere

Rugsėjo 26 d. Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) posėdyje svarstė Seimo nutarimo projektą „Dėl Mildos Vainiutės skyrimo Seimo kontroliere“ (Nr. XIIIP-2532). Pritarus šiam nutarimui, Seimas skirs Mildą Vainiutę Seimo kontroliere savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti. Komiteto nariai, aptarę su kandidate klausimą, kaip ugdyti visuomenės ir pareigūnų pagarbą Seimo kontrolierių (ombudsmenų) institutui, pritarė Seimo nutarimo projektui bendru sutarimu.

Milda Vainiutė yra Mykolo Romerio Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto profesorė. Kandidatė į Seimo kontrolieres yra baigusi studijas Vilniaus universitete, kur įgijo teisininko kvalifikaciją. Taip pat M. Vainiutei Gyzeno (Giessen) Justus Liebig universitete buvo suteikti socialinių mokslų teisės krypties magistro ir daktaro laipsniai.

Seimo kontrolieriai tiria pareiškėjų skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar kitaip pažeidžiamų žmogaus teisių ir laisvių viešojo administravimo srityje. Seimo kontrolierių įgaliojimai tirti piliečių skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ir biurokratizmo kyla iš Konstitucijos 73 straipsnio ir konkretinami Seimo kontrolierių įstatyme. Skundų nagrinėjimas sudaro didžiąją dalį Seimo kontrolierių veiklos, kuriai skiriamas ypatingas dėmesys. Seimo kontrolieriumi skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis teisės bakalauro ir teisės magistro arba vienpakopį teisinį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar teisinio pedagoginio darbo stažą. Seimo Pirmininko teikimu Seimas skiria 2 Seimo kontrolierius penkerių metų kadencijai. Šiuo metu svarstomas ir Seimo kontrolierių įstatymo Nr. VIII-950 7 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas (XIIIP-1260), kuriuo siekiama įtvirtinti, kad tas pats asmuo įstaigos vadovu būtų skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Parašykite komentarą