Priimta rezoliucija dėl JT darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo Lietuvoje

Seimas priėmė rezoliuciją dėl Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo Lietuvoje. Už šią rezoliuciją (projektas Nr. XIIIP-2564) vienbalsiai balsavo 76 Seimo nariai.

Rezoliuciją Seimas priėmė atsižvelgdamas į Vyriausybės parengtą pirmąją išsamią nacionalinę darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo pažangos ataskaitą, kuri buvo sėkmingai pristatyta Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio politikų forume, įvykusiame 2018 m. liepos 16–18 dienomis Niujorke.

Priimta rezoliucija Seimas skatina integruoti darnaus vystymosi tikslus ir atitinkamus uždavinius į viešosios politikos ilgalaikius ir vidutinės trukmės (iki 2030 m.) strateginius dokumentus – Lietuvos Respublikos bendrąjį planą, nacionalinį pažangos planą ir kt.

Dokumente siūloma įtvirtinti inovacijų kūrimą bei diegimą kaip horizontalųjį valstybės strateginių tikslų įgyvendinimo prioritetą bei užtikrinti tyrimais ir įrodymais grindžiamą sprendimų priėmimą vadovaujantis Lietuvos mokslo ir inovacijų politikos kaitos gairėmis.

Siūloma užtikrinti būtiną visuomenės į(si)traukimą į sprendimų priėmimą kaip horizontalųjį valstybės strateginių tikslų įgyvendinimo prioritetą, stiprinti neformaliojo suaugusiųjų švietimo vaidmenį visose strategijose, programose ir veiklose, kreipiančiose į darnų vystymąsi.

Rezoliucijoje Vyriausybė taip pat skatinama išryškinti regioninį lygmenį visose nacionalinėse viešosiose politikose ir sukurti operatyvią vietos, regiono ir centrinės valdžios bendradarbiavimo platformą, sistemiškai didinti Lietuvos socialinės politikos finansavimą, didinti Lietuvos paramą vystomajam bendradarbiavimui, įteisinti, kad biudžeto asignavimai ir finansinės priemonės pirmiausia būtų orientuotos į ilgalaikių darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimą, įtraukti darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo rodiklius bei jų analizę į savo veiklos metinę ataskaitą.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2015 m. rugsėjo 25 d., dalyvaujant pasaulio valstybių vadovams, priėmė rezoliuciją „Keiskime mūsų pasaulį: Darnaus vystymosi darbotvarkė iki 2030 metų“. Pokyčių esmę nusako 17 darnaus vystymosi tikslų ir 169 uždaviniai, kuriais bus vadovaujamasi priimant įvairaus lygio sprendimus.

Parašykite komentarą