Seimo TS-LKD frakcijos narės A. Bilotaitės pranešimas: „Eilių skelbimas užtikrintų didesnį socialinės globos ir slaugos paslaugų sistemos skaidrumą“

2018 m. spalio 1 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną Seime surengta apskritojo stalo diskusija siekiant identifikuoti svarbiausias problemas, susijusias su pagyvenusių žmonių socialine globa ir slauga.

Diskusijos iniciatorė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Agnė Bilotaitė teigia, kad šiai sričiai turi būti skiriama daugiau dėmesio, nes socialinės globos ir slaugos paslaugų poreikis jau šiandien yra kelis kartus didesnis už pasiūlą. Prastėjant demografinei situacijai ir Lietuvos visuomenei sparčiai senstant, ši problema, pasak politikės, taps dar aštresnė.

Galimybes gauti socialinės globos ir slaugos paslaugas, A. Bilotaitės teigimu, apsunkina viešumo trūkumas, o tai sudaro prielaidas reikštis korupcijai: „Žmonės skundžiasi, kad negali patekti į globos įstaigas, nes nėra vietų. Tačiau galbūt atsirastų vieta netoliese – kitame mieste, rajone, tačiau informacijos apie tai žmonės neturi ir negali gauti. Taip savivaldybėms atsiranda galimybių piktnaudžiauti, vieniems užtikrinant paslaugas, kitiems ne. Vieninga informacinė sistema padėtų užtikrinti daugiau skaidrumo, o gyventojams – galimybę rinktis įstaigą.“

Diskusijoje dalyvavę šalies socialinės globos įstaigų vadovai teigė, jog apie 70 proc. jų klientų reikalinga nuolatinė slauga ir palaikomasis gydymas. Tad pripažįstama, kad atskirti slaugos ir socialinės globos paslaugas nėra teisinga. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų teigimu, šiuo metu nuolatinės slaugos paslaugą gauna 18 proc. asmenų, kuriems nustatytas šių paslaugų poreikis. Tai, anot specialistų, kelia įtampą ir sudaro prielaidas reikštis korupcijai.

Renginyje dalyvavęs sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis informavo, kad pagal šiuo metu jau keičiamą tvarką kitų metų pradžioje asmens sveikatos priežiūros įstaigose atsiras daugiau slaugos lovų. Taip pat turėtų pradėti veikti centralizuotos apskaitos sistema, kuri leis gyventojams matyti eiles ir panaikins iki šiol galiojančią tvarką, kai paslaugos teikiamos vadovaujantis neaiškiais kriterijais, asmeninėmis simpatijomis. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, slaugos paslaugų poreikis nuolat auga. Šiuo metu šalies asmens sveikatos priežiūros įstaigose yra 5122 slaugos ir palaikomojo gydymo lovos, o reikėtų apie 8500 lovų. Įsigaliojus naujajai tvarkai, tikimasi šį poreikį visiškai patenkinti.

Diskusijoje pripažinta, kad galimybes gyventojams gauti socialinės globos paslaugas apsunkina savivaldybių nenoras viešinti informacijos apie eiles, nors tai padaryti savivaldybes paragino Specialiųjų tyrimų tarnyba, 2015 metais atlikusi antikorupcinį sistemos vertinimą ir pripažinusi, kad neaiškumai ir informacijos stoka skatina korupciją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo socialinių paslaugų sistemos tobulinimo projektą, pagal kurį nuo 2020 metų birželio visos savivaldybės bus įpareigotos gyventojų prašymus dėl socialinės globos paslaugų registruoti elektroninėje informacinėje sistemoje. Čia jos privalės viešinti ir priimtus sprendimus. Tai turėtų suteikti galimybę stebėti eiles į socialinės globos įstaigas.

Į diskusiją buvo pakviesta, tačiau nedalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacija, nors būtent savivaldybėms daugiausiai priekaištų turėjo tiek ministerijų, tiek šalies socialinės globos įstaigų atstovai. Seimo narė A. Bilotaitė ketina kreiptis į asociaciją, prašydama informuoti, kaip savivaldybės žada prisidėti prie didesnio socialinės globos ir slaugos sektoriaus skaidrumo ir palengvinti naštą senyvo amžiaus žmonėms bei jų artimiesiems.

Parašykite komentarą