„Atliekų terapija: perdirbti negalima teršti“

Renginio tipas: Diskusija
Renginio data: Pirmadienis, 2018 m. spalio 8 d.
Renginio pradžia: 17:30
Renginio pabaiga: Pirmadienis, 2018 m. spalio 8 d.
Renginio vieta: Forum Cinemas Vingis, Savanorių pr. 7

Šiuolaikinė vartotojų visuomenė kelia atliekų pertekliaus iššūkį: kaip išsaugoti švarią aplinką ir panaudotas medžiagas perdirbti arba prikelti antram gyvenimui?

Daiktų išmetimas, pradedant vienkartiniais puodeliais ir baigiant elektros prietaisais, kuriuos pigiau pakeisti nei sutaisyti, tapo kasdienio gyvenimo dalimi. Norint keisti ydingą atliekų vertės grandinę reikia tik noro, ryžto ir šiek tiek valios pastangų.

Didžiausia licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija Lietuvoje „Žaliasis taškas“, siekdama kurti veiksmingą pakuočių atliekų tvarkymo ir antrinių žaliavų perdirbimo sistemą, maksimaliai mažinti aplinkos taršą pakuočių atliekomis bei didinti visuomenės sąmoningumą, skatinant rūšiuoti atliekas, kviečia į atvirą diskusiją.

Kartu su įvairiais šalies atliekų tvarkymo sektoriaus dalyviais bei aplinkosaugos ekspertais aptarsime galimybes rūšiuoti lengvai ir patogiai, sulaužysime atliekų surinkimo ir perdirbimo mitus, įvardysime efektyviausius atliekų terapijos būdus, siekdami jog atliekos taptų ne vien tik purvina, atstumiančia tema, bet daug žadančia, žiedinės ekonomikos principus išpildančia ateities žaliava.

Diskusijoje dalyvauja:

  • Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė
  • Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius
  • Socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360“ įkūrėjas, pokyčių lyderis Giedrius Bučas
  • Tinklaraščio „Dar kas nors“ autorė Ieva Vilkė

Diskusiją moderuoja: žurnalistė Rasa Tapinienė.

(!) Premjera. Prieš diskusiją bus rodomas Nepatogaus kino festivalio dokumentinis filmas „Plastikinė Kinija“ („Plastic China“, 2016). 

Beveik visi mus supantys daiktai turi bent dalelę plastiko, tačiau plastikas ir jo atliekos tampa tikru iššūkiu planetos ekologinei gerovei: nesuirstančios atliekos teršia aplinką ir kelia grėsmę žmonijos ateičiai. Didžioji dalis pasaulyje išmetamo plastiko, galiausiai, atsiduria Kinijoje, kur yra perdirbama vienoje iš šimto gamyklų. „Plastikinė Kinija“ pasakoja apie vieną iš tokių gamyklų ir joje dirbančius bei gyvenančius žmones.

Parašykite komentarą