Kavinė „Mano Guru“ – pirmoji Lietuvoje įgijusi „Sąžiningos prekybos draugai (Fair Trade friends) kavinės statusą

Kavinė „Mano Guru“ pirmoji Lietuvoje „Sąžiningos prekybos draugai“ ženklelį gavusi organizacija. Nuo šiol kavinėje klientai mėgausis kava, kuri sertifikuota „Rainforest alliance“ sąžiningos prekybos ženkleliu. Šis sertifikavimas reiškia, jog investuojama į aplinkosaugą, tvarų ūkininkavimą, augintojų bendruomenių švietimą, laikomasi kitų bendrų sąžiningos prekybos principų: mokamas minimalus darbo užmokestis darbininkams, pavyzdžiui, kavos, kakavos pupelių rinkėjams (arba garantuota minimali supirkimo kaina augintojams), užtikrinama, kad nebūtų naudojamas vaikų darbas, prievarta, užtikrinamos socialinės garantijos. Kavos tiekėjai „Lavazza“ patikino, jog „Mano Guru“ pirmoji kavinė Lietuvoje, kuri paprašė pakeisti įprastą kavą į sertifikuotą.

 „Labai džiaugiuosi galėdama stiprinti kolektyvo, klientų ir visos mūsų bendruomenės sąmoningumą vartojimo temomis, daug kas nežino apie kavos  pramonės tamsiąją pusę. Tiesa, sertifikuota kava yra šiek tiek brangesnė, tačiau šiuo atveju tikrai nekyla klausimas, ar verta.“ – „Mano Guru“ vadovė Reda Sutkuvienė.

Į „Sąžiningos prekybos draugai“ judėjimą įtraukė atsitiktinė pažintis su Asociacijos „Litdea“ vadovu Tomu Kurapkaičiu, kuris ir paragino kavinę įsipareigoti tiekti sertifikuotus produktus, jei šie atkeliauja iš besivystančių šalių. Asociacija įgyvendina „Sąžiningos prekybos draugai“ iniciatyvą, kuri kviečia organizacijas, įstaigas, pvz. įmones, kavines, mokyklas savo kasdieniame vartojime kavą, šokoladą ar kitus kavos regiono produktus pakeisti į sertifikuotus. Įstaigos taip pat įsipareigoja šviesti savo bendruomenę apie sąžiningą prekybą su besivystančio pasaulio šalimis. „Sąžiningos prekybos draugai“ ženklinimas pradėtas Estijoje, vėliau šią praktiką perėmė ir Latvija, o nuo šiol tokis ženklelius bus galima aptikti ir Lietuvoje. „Pradėję viešas švietimo akcijas Lietuvoje, pamatėme, kad absoliuti dauguma žmonių iš tiesų nežino apie kylančias besivystančių šalių gyventojų problemas ir kokiu būdu mes lietuviai taip pat prie to prisidedame.“ – teigė Asociacijos „Litdea“ atstovė Milda Lukoševičiūtė.

Primename, jog kavinėje „Mano Guru“ nuo 2004 m. yra vykdoma priklausomų asmenų, baigusių reabilitacijos programas ir asmenų, išėjusių iš įkalinimo įstaigų, socialinė integracija į darbo rinką ir visuomenę.

„Sąžiningos prekybos draugai“ iniciatyva iš dalies remiama Užsienio LR Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos.

Parašykite komentarą