Seimo delegacijos ETPA pirmininkas A. Butkevičius apie Astravo atominės elektrinės statybas: „Žmonių saugumas negali būti nuolaidžiavimų objektu“

2018 m. spalio 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Spalio 11 d. Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) plenarinėje sesijoje didele balsų persvara (už – 99, prieš – 18, susilaikė – 8) priimta Lietuvai svarbi rezoliucija „Branduolinė sauga ir saugumas Europoje“. Šiame dokumente raginama užtikrinti, kad statant naujas atomines elektrines Europoje būtų visapusiškai laikomasi didesnių saugos ir saugumo reikalavimų, įvertintas ir Astravo atominės jėgainės statybų klausimas. Strasbūre vykstančioje ETPA sesijoje dalyvavo ir Seimo delegacija, vadovaujama pirmininko Algirdo Butkevičiaus.

Parlamentaras savo pasisakyme ETPA plenarinėje sesijoje kėlė klausimą dėl Astravo atominės elektrinės projekto vykdymo kokybės ir kvietė atsižvelgti į skaudžią avarijų atominėse elektrinėse patirtį.

„Vos 20 kilometrų nuo Europos Sąjungos (ES) sienos, 50 kilometrų nuo ES valstybės sostinės yra įgyvendinamas šiuolaikinių branduolinės saugos standartų neatitinkantis projektas. Kaip tai įmanoma po Fukušimos? Kaip tai įmanoma po Černobylio, kurio radioaktyvių teršalų debesys užteršė iki trijų ketvirtadalių Europos – nuo Švedijos iki Graikijos?“, – Asamblėjos plenarinėje sesijoje kalbėjo Seimo narys A.Butkevičius.

Asamblėja ragina atsakingas Baltarusijos branduolinės energetikos reguliavimo institucijas neišduoti veiklos licencijos Astravo elektrinei, kol neatliktas išsamus ir visapusiškas vietovės vertinimas ir kol nėra pasiekta tam tikrų susitarimų. Iki šiol nesutarta, kaip patobulinti kaimyninių bendruomenių ir šalių informavimą apie incidentus, visų pirma, su Lietuva dėl ekstremaliųjų situacijų valdymo.

„Mums kelia nerimą, kad pavasarį Astravo AE statybos aikštelėje atliekant bandymus kilo gaisras. Dar labiau neramu dėl to, kad nei mūsų šalies kompetentingos institucijos, nei visuomenė apie įvykį nebuvo informuotos. Ir tai, deja, ne pirmas rimtas incidentas“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Asamblėjos priimtoje rezoliucijoje aiškiai įvardinta būtinybė suderinti standartus siekiant pagerinti bendrą branduolinę saugą ir saugumą visoje Europoje, ir tai turi daryti visos valstybės – tos, kurios stato naujus branduolinės energetikos objektus, ir tos, kurios atsisako branduolinės energijos.

„Būkime nuoseklūs. Europos valstybių ir jos žmonių saugumas negali būti nuolaidžiavimų objektu“, – trumpai apibendrindamas savo kalbą ragino A. Butkevičius.

Seimo delegacija jau ne pirmą kartą kelia Astravo klausimą Asamblėjoje. ETPA 2017 m. jau buvo priėmusi rezoliuciją dėl situacijos Baltarusijoje, tąkart be kitų klausimų, Baltarusija raginta sustabdyti nesaugios atominės jėgainės Astrave statybą.

Kontaktams:

Seimo narys Algirdas Butkevičius

Tel. (8 5) 239 6920

El. p. Algirdas.Butkevicius@lrs.lt

Parašykite komentarą