Deloitte paskelbė sparčiausiai augančių technologijų įmonių TOP 50

Šių metų „Fast 50” įmonių reitingą sudaro įmonės iš dešimties šalių: Lenkijos (18), Lietuvos (8), Čekijos (7), Kroatijos (7), Slovakijos (3), Vengrijos (2), Latvijos (2), Estijos, Rumunijos bei Bosnijos ir Hercegovinos (po 1 iš kiekvienos šalies). Pajamų augimo tempas sparčiausiai augančių Vidurio Europos technologijų įmonių sektoriuje ir toliau sparčiai didėja ─ 2018 m. Deloitte Vidurio Europos įmonių reitingo „Technology Fast 50“ vidutinis augimo tempas per 2014-2017 m. pasiekė net 1 290 proc.

Tai jau treti metai iš eilės, kai vidutinis augimo tempas viršija 1 000 proc. ribą. Tokie pasiekimai dar kartą patvirtina technologijų bumo Vidurio Europoje tvarumą.

2018 m. pirmąją reitingo poziciją užėmė 3D spausdinimo įmonė „Prusa Research“, antroje pozicijoje –internetinė lėktuvų bilietų užsakymo programa „Kiwi.com“. Abi šios Čekijos atstovės 2017 m. reitinge buvo tarp penkias aukščiausias pozicijas užimančių įmonių – „Kiwi.com“ pernai buvo pripažinta sparčiausiai augusia technologijų įmone Vidurio Europoje, o „Prusa Research“ tuomet užėmė trečią poziciją.

Gana įspūdingas yra ir abiejų minėtų įmonių ketverių metų augimo tempas – „Kiwi.com“ augimo tempas pakilo nuo 7 165 proc. iki 14 377 proc., o „Prusa Research“ augo nuo 6 910 proc. iki 17 118 proc. ir užtikrintai stojo į reitingo aukščiausią poziciją.

Trečioje reitingo vietoje šiais metais atsidūrė Kroatijos programinės įrangos kūrėja „Q Software“ (3 894 proc.), ketvirtoje – Slovakijos atstovai „Slido“ (2 971 proc.), o penktoje – Čekijos įmonė „Pilulka“ (1 681 proc.).

Lietuvos atstovų sėkmė

Kol kas tai sėkmingiausi metai Lietuvos įmonėms – pirmą kartą projekto istorijoje net 8 Lietuvos atstovai pateko į Deloitte „Fast 50“ pagrindinį reitingą: UAB „Brolis Semiconductors“ (6 pozicija), UAB „Sponge“ (19 pozicija), UAB „Deeper“ (21 pozicija), UAB „Exacaster“ (24 pozicija), UAB „Good one“ (31 pozicija), UAB „TV Žaidimai“ (33 pozicija), UAB „ADEO WEB“ (38 pozicija) ir UAB „NRD CS“ (42 pozicija). Dar po vieną Lietuvos įmonę taip pat pateko į specialiąsias „Kylančių žvaigždžių” (UAB „CGTrader“) ir „Didžiojo penketo” (UAB „Pigu“) kategorijas. Be to, „Brolis Semiconductors“ buvo pripažinti 2018 m. progresyviausių inovacijų kūrėjais Vidurio Europoje.

„Lietuvos „spartuoliai“ ir šiais metais nepaliauja stebinti – pagal į reitingą patekusių įmonių skaičių, Lietuva lyderiauja tarp Vidurio Europos šalių. Ypatingai džiugina tai, jog pirmą kartą projekto istorijoje įvertinti ne tik puikūs mūsų atstovų augimo rodikliai, bet ir žinios bei kuriami inovatyvūs produktai, kurie, turi didžiulį potencialą sukelti revoliuciją rinkoje. Tikimės, kad pozityvios tendencijos toliau tęsis ir kitais metais šiame projekte Lietuva demonstruos ne ką mažiau įspūdingesnius rezultatus,“ – komentuoja „Deloitte verslo konsultacijos“ direktorius Marius Stalenis.

Šeštoje „Fast 50“ reitingo vietoje šiais metais sutinkame sparčiausiai augusius Lietuvos atstovus –puslaidininkių lazerių gamybos įmonę UAB „Brolis Semiconductors“ (1 534 proc.). „Mūsų komanda labai džiaugiasi, kad sėkmingas įmonės augimas neliko nepastebėtas Lietuvoje ir už jos ribų. Tokia sėkmė, kai apyvartos augimas viršija 10 kartų per metus, įmonės istorijoje pasitaiko itin retai ir parodo, kad jauna įmonė išgyveno taip vadinamą „mirties slėnio“ laikotarpį. Toli gražu ne kiekvienai moksline ir inovatyvia veikla užsiimančiai įmonei tai pavyksta pasiekti, tad mes tikrai turime kuo didžiuotis,“ – teigia vienas iš įmonės „Brolis Semiconductors“ įkūrėjų Kristijonas Vizbaras.

19 reitingo vietą užėmė išmaniųjų produktų vystytojas iš Lietuvos „Sponge“ (600 proc.). Įmonės produktai orientuoti į jaunus žmones, kurie naudoja technologijas (išmanieji laikrodžiai, planšetiniai kompiuteriai, virtualios realybės akiniai, bevieliai garsiakalbiai/ausinės, išorinės baterijos ir kt.) kasdieniniame gyvenime.

21 „Fast 50“ reitingo vietoje šiais metais sutinkame 2016 m. „Kylančių žvaigždžių“ kategorijos ir 2017 m. reitingo antros vietos nugalėtojus – išmaniųjų technologijų įmonę UAB „Deeper“ (580 proc.).

24 vietą užėmė į reitingą po metų pertraukos grįžusi Lietuvos atstovė „Exacaster“, kurianti unikalias dirbtinio intelekto principais paremtas analizes ir prognozavimo platformas. Įmonės augimas ketverių metų laikotarpiu siekė 529 proc.

31 reitingo vietoje – agentūra iš Lietuvos „Good one“, teikianti optimizavimo paieškos sistemoms bei rinkodaros paieškos sistemose paslaugas (431 proc.). Vos keliomis pozicijomis žemiau (33 vieta) reitinge rikiuojasi dar viena įmonė iš Lietuvos – UAB „TV Žaidimai“. 2012 m. įsteigta įmonė kuria ir transliuoja žaidimus azartinių lošimų organizatoriams, o jos augimas ketverių metų laikotarpiu siekė 412 proc.

38 vietą užėmė kitas Lietuvos atstovas – UAB „ADEO WEB“ (340 proc.), įgyvendinantis įvairiausius programinės įrangos projektus tiek Lietuvos, tiek ir užsienio rinkose. 42 reitingo vietoje – technologinių kibernetinės gynybos konsultacijų, reagavimo į saugos incidentus bei taikomųjų mokslinių tyrimų įmonė „NRD CS“ (302 proc.).

 

„Brolis Semiconductors“ – progresyviausių inovacijų kūrėjai Vidurio Europoje

2016 m. pirmą kartą pristatytas „Progresyviausios inovacijos“ (angl. Most Disruptive Innovation) apdovanojimas šiais metais atiteko Lietuvos atstovams „Brolis Semiconductors“. Šis apdovanojimas skiriamas bendrovei, pasižyminčiai novatoriškumu, kuriant itin progresyvias naujas technologijas. Lietuviai šį apdovanojimą gavo už itin kompaktišką lazerinį jutiklį, skirtą kraujo sudedamosioms dalims nustatyti neinvaziniu būdu, naudojant šviesos spinduliuojamų šaltinių bangų diapazoną.

„Tai, kad buvome pastebėti ne tik dėl finansinių rodiklių, bet buvo įvertintos ir mūsų kuriamos inovatyvios technologijos, mus dar labiau džiugina ir motyvuoja! Tikiuosi, kad mūsų pavyzdys įkvėps ir daugiau jaunų įmonių iš Vidurio bei Rytų Europos regiono imtis rizikingų technologijų, galinčių pakeisti gyvenimą ir sukurti proveržį, bei jas mėginti komercializuoti,“ – teigia vienas iš įmonės „Brolis Semiconductors“ įkūrėjų Kristijonas Vizbaras.

2017 m. „Progresyviausios inovacijos“ nugalėtojas buvo Serbijos šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų sprendimus siūlanti įmonė „DADANCO Europe“, o 2016 m. šį apdovanojimą pelnė Lenkijos vabzdžių tyrinėjimu ir jų pritaikymu ūkinėje veikloje paremtų technologijų bendrovė „HiProMine”. 

Specialiosios kategorijos

Specialioje „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje Deloitte reitinguoja įmones, kurios yra per jaunos pagrindinei „Fast 50“ kategorijai, tačiau, atsižvelgiant į įspūdingą jų pajamų augimo tempą nuo pat šių įmonių įsteigimo, galima daryti išvadą, jog jos greitai bus įtrauktos į pagrindinę reitingo kategoriją. Šių metų nugalėtojas – Kroatijos išmaniųjų gatvės įrengimų gamintojas „INCLUDE“ (1 950 proc.).

Aštuntą poziciją „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje užėmė trimačių modelių duomenų bazę valdanti Lietuvos įmonė, praėjusiais metais laimėjusi šią kategoriją, – UAB „CGTrader“, kurios augimas trejų metų laikotarpiu siekė 794 proc.

„Idėja įkurti „CGTrader“ gimė supratus, jog rinkoje nėra demokratiškos vietos, kurioje galėtų prekiauti 3D dizaineriai. Mes pasiūlėme jiems sąžiningą atlygį už jų kūrinius ir būtent dėl to sugebėjome pritraukti daug puikių dizainerių bei aukštos kokybės 3D modelių per labai trumpą laiką. Pirkėjai vertina „CGTrader“, nes mūsų svetainėje įsigyti 3D modelius yra daug greičiau, patogiau ir pigiau nei kurti 3D turinį patiems. Šie privalumai yra vienas pagrindinių mūsų augimo variklių. „CGTrader“ padeda verslui spręsti 3D iššūkius, kylančius vystantis papildytosios ir virtualios realybės, erdvinio skaičiavimo, WebGL ir kitoms technologijoms, dėl kurių vis didesniam skaičiui verslų tenka kurti 3D turinį. Šį kūrimo procesą būtina optimizuoti, todėl mūsų auganti tarptautinė komanda skiria daug dėmesio, siekdama sukurti ir pasiūlyti naujus sprendimus 3D rinkai,“ – komentavo „CGTrader“ direktorė Dalia Lašaitė.

„Didžiojo penketo“ kategorijoje reitinguojamos bendrovės, kurios yra per didelės, kad galėtų vienodomis sąlygomis varžytis dėl pajamų augimo su mažesnėmis „Fast 50“ įmonėmis. Šių metų nugalėtojas, kaip ir 2017 m., yra Čekijos įmonė „ZOOT“, vykdanti mados prekių mažmeninę prekybą internetu ir valdanti parduotuvių tinklą, – jos ketverių metų augimo tempas siekia 513 proc.

Trečiąją vietą užėmė Latvijos atstovai, automobilių nuomos rezervacijos internetu sistema „Booking Group SIA“, siūlanti 175 000 automobilių 2 000 nuomos punktų visame pasaulyje (271 proc.).

Ketvirtąją „Didžiojo penketo“ kategorijos vietą užėmė Lietuvos elektroninės prekybos bendrovė UAB „Pigu“ (148 proc.) – tai jau ketvirti metai iš eilės, kai UAB „Pigu“ reitinguojama tarp didžiųjų technologijų įmonių.  „Mūsų tikslas yra palengvinti apsipirkimą, perkeliant jį į internetą ar tiesiog į mobilųjį telefoną kiekvieno kišenėje. Ambiciją augti bei ryžtą išlaikyti lyderio pozicijas puikiai įrodo jau ketvirtą kartą iš eilės gaunamas apdovanojimas. Su komanda džiaugiamės pasiekimais, augančiu klientų pasitikėjimu, tačiau niekada nesustojame tobulėti. Nuolat investuojame į klientų edukaciją pirkti internetu, efektyvią logistiką, paslaugos gerinimą bei plačiausio asortimento regione užtikrinimą. Tai yra mūsų verslo sėkmės paslaptis,“ – teigė UAB „Pigu“ vadovas Dainius Liulys

Pirmą kartą projekto istorijoje pristatytą specialų „Socialinio poveikio“ apdovanojimą laimėjo Lenkijos atstovai „Saule Technologies“ – jie, panaudodami ploną ir lanksčią foliją, kuria galima padengti pastatus, kuria naujos kartos saulės baterijų technologiją. Šis apdovanojimas skirtas įvertinti įmones, kurios sėkmingai derina savo produktus / paslaugas su teigiamu poveikiu visuomenei ir / arba aplinkai bei prisideda prie bent vieno iš Jungtinių Tautų patvirtintų darnaus vystymosi tikslų.

Baltijos šalių rezultatai

Šiemet į „Fast 50“ reitingą pateko du Latvijos ir vienas Estijos atstovas. Latvijos įmonės „eazyBI SIA“ ir „Booking Group SIA“ reitinge užėmė atitinkamai 30 (442 proc.) ir 48 (271 proc.) vietas, o Estijos atstovai, verslo valdymo platforma „Scoro Software OÜ“, orientuota į paslaugų sektoriaus įmonių procesų valdymą, – 34 vietą (392 proc.). „Booking Group SIA“ taip pat pateko į „Didžiojo penketo“ kategoriją.  

Parašykite komentarą