Kultūros infrastruktūra turėtų rūpintis viena įstaiga

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė pritarė įstatymų projektams, kuriais sudaromos teisinės prielaidos pradėti valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ pertvarkymą į biudžetinę įstaigą. Naujoji įstaiga vykdytų ne „Lietuvos paminklų“, kaip kultūros paveldo tvarkybos darbų užsakovo, šiuo metu atliekamas funkcijas, bet ir visų muziejų, bibliotekų, archyvų, teatrų, koncertinių įstaigų, kitų kultūros infrastruktūros objektų statybos ar modernizavimo darbų užsakovo funkcijas, kurias dabar kiekviena kultūros įstaiga vykdo atskirai.

 „Vienoje įstaigoje konsolidavus kultūros infrastruktūros kompetencijas, kitos kultūros įstaigos savo žmogiškuosius išteklius galės panaudoti kultūros paslaugų kokybei gerinti. Tikimės, kad ,,Lietuvos paminklų“ sukaupta patirtis, čia dirbančių specialistų kompetencija ir įdirbis leis efektyviai spręsti įstaigai keliamus naujus uždavinius, tinkamai panaudoti valstybės investicines lėšas“, – sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Tai numatantiems Nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos įstatymo ir Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pataisų projektams šiandien pritarė Vyriausybė ir teiks juos Seimui.

Valstybės įmonę „Lietuvos paminklai“ pertvarkyti į biudžetinę įstaigą numatyta Vyriausybei aptariant valstybės įmonių pertvarkos planą. Jį svarstant pažymėta, kad kartu siekiama įgyvendinti ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendaciją – peržiūrėti valstybės valdomų įmonių teisinę formą ir dalį valstybės įmonių pertvarkyti. Dalies valstybės įmonių pertvarka sudarys prielaidas šiose įmonėse taikyti aukštesnius valdymo ir skaidrumo standartus, leis priimti sprendimus, gerinančius teikiamų paslaugų kokybę.

Parašykite komentarą