Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai siūlo nepritarti „valstiečių“ suburtos komisijos išvadoms dėl LRT“

Socialdemokratų frakcijos Seime nariai registravo pasiūlymą nepritarti laikinosios tyrimo komisijos išvadoms dėl Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) veiklos.

LSDP frakcijos Seime manymu, tokiais tyrimais turėtų užsiimti ne parlamentas.

„Seime laikinosios tyrimo komisijos turėtų būti kuriamos tik ypatingiems, valstybinės svarbos atvejams, o ne galimos įtakos žiniasklaidos priemonėms demonstravimui“, – sako socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Taigi, LSDP siūlo nepritarti Seimo laikinosios tyrimo komisijos atlikto parlamentinio tyrimo dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos išvadai. Šiai laikinajai vadovavo „valstietis“ Arvydas Nekrošius. LRT komisijos išvadose siūloma steigti naują LRT valdymo organą – valdybą. Kartu siūloma koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką.

LSDP frakcijos nariai Seime registruotame pasiūlyme pabrėžia, kad Konstitucijoje yra įtvirtintas atsakingo valdymo principas. Kaip nurodoma ne viename Konstitucinio Teismo nutarime, Konstitucija nesuponuoja tokios Seimo veiklos, kai Seimas visą įstatymų leidybai bei kitoms Seimo funkcijoms vykdyti reikalingą informaciją renka pats, nepasikliaudamas kitų valstybės institucijų pateikiama informacija, ir kai Seimo veikloje dominuoja laikinųjų tyrimo ar panašios paskirties komisijų sudarymas bei jų atliekami tyrimai.

„Priešingai, Konstitucija suponuoja tokį Seimo laikinųjų tyrimo komisijų institutą ir tokį įstatymuose įtvirtintą šių komisijų sudarymo ir veiklos teisinį reguliavimą, kai Seimo laikinosios tyrimo komisijos yra sudaromos ne bet kokiems, o tik ypatingiems, t. y. valstybinės svarbos, klausimams ištirti ir nėra aplinkybių, dėl kurių tokia komisija pagal Konstituciją ir įstatymus negali būti sudaryta“, – argumentuojama LSDP frakcijos narių pasiūlyme.

Parašykite komentarą