Neįvertinamas sraigtinių darbo įrenginių ir birių medžiagų pavojus kainuoja gyvybes

Valstybinę darbo inspekciją (VDI) pasiekė jau trečias šiais metais pranešimas apie nelaimę darbe, susijusią su biriomis medžiagomis ir sraigtiniais darbo įrenginiais.

Mažeikių rajone esančioje įmonėje UAB „Bio Wood“, gaminančioje medienos granules, prieš keletą dienų sraigtinis transporteris darbuotojui nutraukė koją. Nuvežtas į ligoninę darbuotojas jau buvo ištiktas klinikinės mirties. Kaip paaiškino įvykio metu ceche buvęs operatorius, tą dieną buvo bandoma paleisti technologinę liniją, skirtą medienos granulių gamybai. Tačiau paaiškėjo, kad pjuvenos talpykloje susigulėjo ir užkimšo sraigtinį transporterį, kuriuo jos turėjo būti tiekiamos iš talpyklos dugno. Todėl į talpyklą įlipę du darbuotojai kastuvais kasė pjuvenas į įjungtą transporterį pro talpyklos grindyse esančią angą. Bevalant, vieno iš darbuotojų koja pro angą talpyklos dugne pateko į veikiantį sraigtinį transporterį ir buvo nutraukta.

Dvi panašios nelaimės įvyko ir šių metų pradžioje. UAB „Geoinžinerija“ operatorius buvo mirtinai sužalotas, kai Vilniuje, atliekant geologinio tyrinėjimo darbus, besisukantis žemės gręžimo agregato darbinis įrenginys (grąžtas) įtraukė jį tarp nejudančių mechanizmo dalių. Kita nelaimė įvyko įmonėje „Žvalguva“. Šios įmonės darbuotojas, iškraunant iš vagono trąšas, įlipęs į vagoną, turėjo išvalyti trąšų likučius išbyrėjimo angų link. Iš paskutinės angos byrant trąšoms kartu pastebėta ir darbuotojo, prasmegusio į trąšas, koja. Bendradarbiai ištraukė darbuotoją, suteikė pirmąją pagalbą, tačiau atvykę medikai konstatavo mirtį. Toje pačioje įmonėje prieš porą metų, įjungiant žirnių talpykloje sraigtinį transporterį, nebuvo įsitikinta, ar visi darbuotojai pasišalino. Pradėjus veikti sraigtui, vasarai įsidarbinęs jaunuolis buvo įtrauktas į žirnių talpyklą. Kol įmonės darbuotojams pavyko sustabdyti įrenginį, septyniolikmetis jau buvo gyvas palaidotas po žirniais.

„Tokie pasikartojantys įvykiai parodo, kad neįvertinamas specifinių – sraigtinių darbo įrenginių pavojus. Apgaulinga tai, kad jie, būdami lėtaeigiais, atrodo tarsi visai „nekaltai“. Tačiau, jei jų veikimas susijęs su birių medžiagų judėjimu, reikia būti ypač pasiruošusiam nelaimės grėsmei. Birios medžiagos kaip rizikos veiksnys tikrai neįvertinamos“, – atkreipia dėmesį Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas. Dirbant su jomis ir su judančiais darbo įrenginiais, pasak VDI specialisto, įmonėje turi būti nustatyta speciali tvarka. Šiose darbo zonose, įjungus įrenginį, neturėtų būti žmonių arba atvirkščiai – jei čia pat yra darbuotojas, įrenginys turėtų išsijungti automatiškai.

„Nors ir kaip skaudu mokytis iš minėtų pavyzdžių, akivaizdu, kad būtent jie parodo, kaip tokiais atvejais visiškai nesuvokiamas pavojus, – sako S. Balčiūnas. – Norėčiau primygtinai paraginti kiekvieną įmonę, kurioje yra panašių darbo procesų, peržiūrėti, ar viskas apgalvota, padaryta, kontroliuojama, kad bet koks neįvertintas pavojus nekainuotų darbuotojo gyvybės.“

Parašykite komentarą