Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „VTEK kilo grėsmė tapti „valstiečių“ įrankiu suvedant senas politines sąskaitas“

2018 m. spalio 25 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija ketvirtadienį susitikime su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariais prof. dr. Sauliumi Katuoka ir dr. Virginijumi Kanapinsku kalbėjo apie galimą politikų įtaką VTEK sprendimams.

Nors VTEK nariai teigė, kad iki šiol nėra patyrę jokio spaudimo, tačiau nepaneigė, kad komisija tampa politiniu valdančiųjų įrankiu siekiant suvesti senas sąskaitas. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas įžvelgė galimą grėsmę politizuoti komisiją.

„Atakomis prieš VTEK Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė bando nušauti tris zuikius vienu metu: atkeršyti Povilui Urbšiui, pagrasinti Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir galutinai dezorganizuoti valstybei svarbią instituciją, kartu parodant ir pagrasinant – arba priimat „valstiečiams“ tinkamus sprendimus dėl Jurgitos Petrauskienės ir kitų valdančiųjų (jeigu tokių atsirastų tyrimo optiniame taikiklyje), arba jūsų neliks apskritai“, – valdančiųjų kalbas apie VTEK vertino E. Gentvilas.

Pripažino, kad galima įžvelgti politikų bandymą daryti įtaką komisijai

Seimo narys Vitalijus Gailius pastebėjo, kad Europos Komisija dar 2014 m. atliko pirmąjį Europos Sąjungoje korupcijos paplitimo, suvokimo ir rizikų tyrimą, kuriame Lietuvos atžvilgiu išskirtos trys institucijos: Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Viešųjų pirkimų tarnyba ir VTEK.

„Dokumente pasakyta, kad išskirtinai šioms institucijoms privalomas nepriklausomumas ir teisinė aplinka. Ar šiandien komisija pasakytų, kad šios institucijos yra nepriklausomos ir joms nėra bandoma daryti jokio politinio poveikio viešais pareiškimais ar spaudimais? Ar nejaučiate, kad yra bandoma Europos Komisijos konstatuotą teisinę aplinką, kuri ir užtikrino institucijų nepriklausomumą, keisti? Ar nėra požymių, kad jūsų teisinė aplinka yra kardinaliai keičiama?“ – susirūpinimą išreiškė V. Gailius.

Komisijos narys V. Kanapinskas pripažino, kad neatsakingus politikų pareiškimus būtų galima traktuoti kaip daromą netiesioginį spaudimą ir tokie veiksmai kelia susirūpinimą dėl bandymo daryti poveikį komisijos nepriklausomumui.

„Sunku man, kaip komisijos nariui, vertinti atskirų politikų pasisakymus, kadangi mes politikoje nedalyvaujame, tačiau tokie pasakymai, kad ministrės J. Petrauskienės atveju vertins jau nauja komisija, savaime yra tam tikras spaudimas“, – pripažino V. Kanapinskas.

S. Katuoka iškėlė abejonę, ar visgi teisinga, kad komisijos narius skiria Seimas, kai paskui ta pati komisija vertina tam tikrus Seimo narius. „Jeigu VTEK suteikta kompetencija, tai leiskite jai būti nepriklausoma“, – akcentavo profesorius.

Politinės galios ir užsispyrimo R. Karbauskiui gali pakakti destruktūrizuoti VTEK

Frakcijos seniūnas atkreipė dėmesį, kad pastaruosius „valstiečių“ A. Širinskienės ir R. Karbauskio išsireiškimus, kad ateityje nebeliks dabartinės VTEK sudėties, būtų galima traktuoti kaip politinį spaudimą.

„Aš ir toliau taip manau, kad ponas R. Karbauskis ir ponia A. Širinskienė labai neatsargiai elgiasi tokios nepriklausomos institucijos atžvilgiu. Kaip jūs, kaip tarnybinės etikos profesionalai, apibrėžiate dabartinę situaciją? Ar jūs sudrebate, kai jums sako, kad nebe jūs tirsite J. Petrauskienės elgesį?“ – klausė E. Gentvilas.

S. Katuoka pripažino, kad politikų nepagrįsti pasisakymai šiek tiek paveikia. „Bet aš galvoju, kad aš tikrai atsilaikysiu ir būsiu nepriklausomas“, – sakė profesorius ir pabrėžė, kad jį, kaip VTEK narį, skyrė ne Seimas, o Prezidentė. Jis patvirtino, kad dirbs tol, kol turės Prezidentūros pasitikėjimą.

Liberalai įsitikinę, kad VTEK „valstiečių“ optiniame taikiklyje atsidūrė siekiant suvesti senas politines sąskaitas ir ateityje apsaugoti savo partijos narius. Valdantieji daugiau nei metus ignoravo V. Kanapinsko skyrimą laikinuoju VTEK pirmininku ir paviešintą įrašą – jie tuo metu neįžvelgė jokių šešėlių. Tačiau iškasę karo kirvį prieš savo partijos narius dabar nutarė pasinaudoti valstybei labai svarbia institucija.

„Seimo dauguma kas savaitę ar net kiekvieną posėdį žengia po žingsnį ar net keletą tolyn nuo demokratijos normų, tolyn nuo teisės viršenybės principų“, – situaciją vertino E. Gentvilas.

Parašykite komentarą