SRDK tęsė parlamentinę kontrolę dėl socialinių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo ir socialinių garantijų užtikrinimo

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) tęsė parlamentinę kontrolę dėl socialinių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo ir socialinių garantijų užtikrinimo. Šį klausimą komitetas pradėjo svarstyti š. m. balandžio mėnesį, gavęs Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos kreipimąsi, kuriame iškeltos esminės problemos, su kuriomis susiduria socialiniai darbuotojai.

Komitetas, siekdamas išsiaiškinti, kokie pokyčiai vyksta šioje srityje, su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos, Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovais aptarė socialinių darbuotojų atlyginimo didinimo, sveikatos priežiūros institucijose dirbančių socialinių darbuotojų statuso, kvalifikacijos kėlimo, socialinio darbo, kaip profesijos reglamentavimo klausimus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai informavo, kad apie 15 proc. planuojama didinti minimalius pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus socialiniams darbuotojams, dirbantiems su šeimomis, t. y. nuo 4,7 iki 5,4 (~715 EUR/mėn. neatskaičius mokesčių), o atvejo vadybininkams apie 30 proc., t. y. nuo 4,7 iki 6,11 (~809 EUR/mėn. neatskaičius mokesčių).

Pažymėta kad š. m. gegužės 18 d. pasirašyta Socialinių paslaugų šakos kolektyvinė sutartis, kuri šiuo metu taikoma 35 socialinių paslaugų įstaigose, kurios veikia 24 savivaldybėse. Sutartis taikoma sutartį pasirašiusių socialinių paslaugų įstaigose dirbantiems profesinių sąjungų nariams. Šiuo metu pradėtos derybos dėl sutarties atnaujinimo, kuriose bus tariamasi dėl šakos minimalios pareiginės algos dydžių ir kitų klausimų.

Posėdyje akcentuoti esminiai iššūkiai, kuriuos būtina kuo skubiau spręsti šioje srityje, tai pareigybių lygių nustatymas, socialinių darbuotojų situacija sveikatos priežiūros sistemoje, socialinių paslaugų srities darbuotojų saugumas, socialinio darbo, kaip profesijos ir mokslo šakos stiprinimo bei reglamentavimo klausimai.

Komitetas dar šios sesijos metu ketina nagrinėti socialinių darbuotojų, dirbančių sveikatos priežiūros sistemoje, problemas. Taip pat ieškoti sprendimų dėl socialinių paslaugų srities darbuotojų, kuriems atlyginimas mokamas iš savivaldybių biudžetų lėšų, darbo užmokesčio didinimo.

 

Parašykite komentarą