ES šalių ministrų susitikime – dėmesys aplinkos politikos ateičiai

Grace, Austrijoje, aplinkos ministras Kęstutis Navickas dalyvauja neformalaus Europos Sąjungos aplinkos ir susisiekimo ministrų susitikimo sesijoje. Joje aptariamos naujos aplinkos politikos gairės po 2020 metų ir priimama ES Tarybai pirmininkaujančios Austrijos parengta deklaracija „Švarus, saugus ir prieinamas judumas Europoje“.

Šiandien vykstančiame susitikime aplinkos ministrai tarsis, kokie esminiai aspektai turėtų būti įtraukti į 8-ąją Aplinkos veiksmų programą po 2020 m. Dabartinėje programoje buvo išskirti trys pagrindiniai uždaviniai: saugoti gamtos išteklius, skatinti jų efektyvų naudojimą, mažinti išmetamo anglies dioksido kiekį ir saugoti gyventojų sveikatą bei gerovę atsižvelgiant į Žemės gamtines išgales. Aplinkos veiksmų programa po 2020 m. pasižymės tuo, kad apims laikotarpį, kuriame dirbti ir gyventi bus siekiama atsižvelgiant į planetos ekologines ribas, vadinasi, sveikos aplinkos pagrindas bus inovacijomis paremta žiedinė ekonomika, kurioje gamtos ištekliai bus naudojami darniai.

„Aplinkosaugos politika po 2020 m. turi būti neatsieta nuo esminių aplinkos politikos tikslų – teisės gyventi saugioje ir švarioje aplinkoje, taip pat Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslų ir Paryžiaus klimato kaitos susitarimo įsipareigojimų įgyvendinimo. Būtina atsižvelgti į Tarpvalstybinės klimato kaitos komisijos pateiktą ataskaitą ir kitus dabartinę situaciją vertinančius dokumentus. Privalome ir toliau stiprinti veiksmus kovojant su klimato kaita, ypatingą dėmesį ES lygiu skirdami transportui ir žemės ūkiui, siekiant sustabdyti biologinės įvairovės nykimą, o mūsų piliečiams užtikrinti saugią ir švarią aplinką, kurioje būtų gera gyventi“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

K. Navickas pabrėžia, kad ateities politikos tikslų negalima siekti atskirai, įvairiuose sektoriuose priimami sprendimai yra tarpusavyje glaudžiai susiję, todėl situacija turi būti vertinama kompleksiškai. Bendradarbiavimo galimybės ir bendri veiksmai žalinant transporto sektorių plačiau bus aptariami drauge su susisiekimo ministrais antrojoje susitikimo dalyje. Joje ministrai pritars deklaracijai „Švarus, saugus ir prieinamas judumas Europoje“.

Pasak ministro, pokyčiai kelių transporto sektoriuje yra būtini ir neišvengiami – tai vienas daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetančių sektorių. Deklaracijoje numatomi veiksmai, apimsiantys alternatyvių degalų naudojimą, švarių ir nulinės emisijos transporto priemonių kūrimą, švaresnę krovinių logistiką, naujos, patrauklios ir prieinamos viešojo transporto infrastruktūros kūrimą.

Ministras K. Navickas įsitikinęs, kad šiuos tikslus pasieksime tik tuo atveju, jei tam bus užtikrintos nuoseklios investicijos, sukurtos paskatos ir pagalbinės infrastruktūros bei atliekami moksliniai tyrimai. 

„Lietuvai būsimi pokyčiai yra itin svarbūs. Esame tranzitinė valstybė ir kelių transportas yra vienas pagrindinių mūsų aplinką teršiančių sektorių. Lietuvai yra naudingas Europos transporto sistemos perėjimas prie švarių, saugių ir inovatyvias technologijas naudojančių transporto priemonių. Šis procesas užtikrintų investicijų krypties pasikeitimą į švarią mažo ŠESD kiekio ekonomiką bei atpigintų technologijas, taip padidindamas jų prieinamumą silpnesnės ekonomikos šalims“, – Lietuvos poziciją apibendrino aplinkos ministras.

Parašykite komentarą