Įsteigta VU neliečiamojo kapitalo fondo investicijų valdyba

Vilniaus universiteto (VU) neliečiamojo kapitalo fonde – permainos. Praėjusią savaitę fondo dalininkai patvirtino naują valdymo struktūrą ir investavimo strategiją. Nuo šiol naujai sukurta investicijų valdyba atsakys už neliečiamajam kapitalui perduotų lėšų investavimo strategijos įgyvendinimą. Užtikrinant efektyvų investicijų valdymą, investicijų valdybą sudarys kapitalo rinkos profesionalai.

Pasak naujai išrinkto VU fondo investicijų valdybos pirmininko Aliaus Jakubėlio, užsienio universitetų fondai yra gan aktyvūs ir reikšmingi dalyviai kapitalo rinkose. Dėl savo ilgalaikės strategijos jie sugeba pasiekti aukštesnę nei vidutinę investicijų grąžą – paprastai net pusė fondo lėšų yra investuojama į alternatyvias finansines priemones.

„Kartu su komanda sieksime ilgalaikio fondo investicinio portfelio vertės augimo aktyviai investuodami į diversifikuotas finansines priemones. Kadangi fondo gyvavimo trukmė yra neribota, jis turi pranašumą prieš kitus rinkos dalyvius, nes gali investuoti į ilgesnio termino ar mažesnį likvidumą turinčius aktyvus“, – teigia A. Jakubėlis, UAB FMĮ „Orion Securities“ direktorius.

Investicijų valdybą šiuo metu sudaro Alius Jakubėlis, Mindaugas Mažeikis, Konstantinas Pileckas ir Šarūnas Barauskas. Fondo dalininkai yra Alvydas Žabolis, UAB MGF „Šviesos konversija“, kuriai atstovauja prof. Algis Petras Piskarskas, UAB „Ekspla“, kuriai atstovauja Rimantas Kraujalis, ir Nerijus Numavičius. Vienas iš pagrindinių VU fondo rėmėjų – Antano Guogos paramos fondas. Atnaujinus VU fondo struktūrą ir įsteigus investicijų valdybą, susitikimo metu taip pat oficialiai paskirtas ir naujasis fondo direktorius Justinas Noreika.

„Dažnai juokaujame, kad jeigu Steponas Batoras, įkurdamas Vilniaus universitetą, būtų investavęs vieną eurą, 2018-aisiais turėtume apie 2 mlrd. eurų tyrimams, stažuotėms, studentų stipendijoms ir geriausiems talentams pritraukti. Džiaugiamės matydami vis daugiau verslo lyderių, suprantančių investicijų į išsilavinimą ir intelektą svarbą bei grąžą. Atlikta daug namų darbų suformuojant fondo valdymo struktūrą ir investicijų strategiją, o dabar kviečiame atsakingus piliečius prisidėti prie universiteto ir mūsų valstybės konkurencingumo stiprinimo“, – sakė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Šiuo metu VU neliečiamojo kapitalo fondo sąskaitoje yra per 1,4 mln. eurų.

2016 m. įsteigtas VU fondas yra pirmasis universitetinis neliečiamojo kapitalo fondas Lietuvoje, siekiantis užtikrinti Vilniaus universiteto, kaip nacionalinio mokslo ir kultūros židinio, pasaulinį konkurencingumą.

Parašykite komentarą