Seimo nario J. Varkalio pranešimas: Seimas uždegė žalią šviesą parlamentaro pasiūlymui skatinti verslą užsiimti socialine atsakomybe

2018 m. lapkričio 8 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimas pritarė Seimo nario Jono Varkalio Darbdavių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymų projektams, kuriais parlamentaras siūlo Vyriausybei atrasti biudžete lėšų ir remti socialiai atsakingą verslą per mokestines ar kitas lengvatas. Pasak parlamentaro, darbdavys užtikrindamas darnią ir socialiai atsakingą darbo aplinką darbuotojams, neturėtų patirti papildomų finansinių sąnaudų.

„Vienas iš tikslų – sumažinti socialinę naštą, įtraukiant privačias iniciatyvas, paskatinti socialiai atsakingo verslo vystymąsi. Mano siūlymas yra sukurti pagrindą ne tik mokestinių lengvatų suteikimui, bet ir pasiūlyti socialiai atsakingų įmonių prioritetą viešuosiuose pirkimuose kitų, socialiai atsakingos politikos nevykdančių, darbdavių atžvilgiu“, – įstatymų projektų turinį dėstė J. Varkalys.

Parlamentaras pabrėžė, kad socialiai atsakingo verslo atsakomybės klausimai yra įtraukti ir į šios Vyriausybės 2016–2020 m. programą, tačiau kadencijai įpusėjus, Vyriausybė dar nesiėmė jokių veiksmų.

„Nesant atitinkamo teisinio reguliavimo bei tam tikrų skatinamųjų priemonių, įmonių socialinės atsakomybės vystymasis mūsų šalyje negali klostytis taip darniai ir rezultatyviai, kaip to galima tikėtis“, – dabartinį teisinį reguliavimą aiškino J. Varkalys.

Įstatymų projektų tikslas yra paskatinti darbdavius investuoti į socialinių iniciatyvų įgyvendinimą: sporto, poilsio, sveikatingumo, kultūros paslaugų teikimą ar kompensavimą, maitinimo teikimą įmonėse dirbantiems darbuotojams, pensijų kaupimą, gyvybės draudimą ar kitą finansinę paramą ir pan. Tai yra visos priemonės, kurios leistų efektyviai vykdyti ir plėtoti pažangią socialiai atsakingo verslo praktiką ir kurti darnią darbo aplinką.

Posėdžių salę įstatymų paketas vėl pasieks pavasario sesijoje.

Parašykite komentarą