Suvienodintos rinkimų organizavimo procedūros

Seimas priėmė Prezidento rinkimų, Savivaldybių tarybų rinkimų ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymų pataisas (projektai Nr. XIIIP-2584(3), Nr. XIIIP-2585(3), Nr. XIIIP-2586(3), kuriomis nuspręsta suvienodinti visuose rinkimuose rinkimų organizavimo procedūras, sąlygas.

Siekiant užtikrinti rinkimų agitacijai naudojamų lėšų skaidrumą bei suvienodinti visų politinės kampanijos dalyvių sąlygas pakeitimais nutarta visuose rinkimų įstatymuose atsisakyti mažareikšmių daiktų naudojimo rinkimų agitacijoje.

Įstatymų pakeitimais taip pat atsisakoma Lietuvos pašto paslaugų įtvirtinant, kad šias paslaugas vykdys rinkimų komisijų nariai ir kurjerių tarnybos atstovai pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytą tvarką. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, Vyriausioji rinkimų komisija didelę lėšų dalį skiria Lietuvos paštas paslaugoms, kurias šiuo metu galėtų atlikti pačios rinkimų komisijos.

Priimtomis pataisomis nutarta nustatyti visiems kandidatams vienodą biografijos ir trumpos rinkimų programos formą. Rinkimų komisijos nustatytais terminais leidžia rinkimų programų leidinius, todėl nuspręsta, kad kandidatai ir partijos kartu su pareiškiniais dokumentais turės pateikti ir trumpas rinkimų programas. Taip pat įtvirtintas terminas pareiškinių dokumentų atšaukimui – 35 dienos iki rinkimų.

Pagal priimtas pataisas apylinkių rinkimų komisijas sudarys ne mažiau 5 nariai. Jos bus sudaromos iki rinkimų likus 95 dienoms. Taip pat nutarta praplėsti balsavimo vietų užsienyje skaičių – sudaryti galimybę steigti papildomus balsavimo punktus vietovėse, kur yra didelė Lietuvos Respublikos piliečių koncentracija.

Įstatymuose suvienodintos išorinės reklamos skleidimo ir rinkimų agitacijos draudimo sąlygos, nes net ir nedideli skirtumai vienu metu vykstant kelioms kampanijoms trikdo tiek rinkėjus, tiek rinkimų dalyvius. Juose taip pat tikslinamas kompromituojančios medžiagos ir atsakomosios nuomonės skelbimo bei kandidatų pasisakymo tiesioginiame eteryje tais atvejais, kai jie turi pranešti svarbias žinias dėl einamų pareigų, reglamentavimas. Bus išplėstas draudimas agitacijai naudotis tarnybine padėtimi įtraukiant ir Europos Sąjungos institucijas ir organizacijas.

Parašykite komentarą