„Tinkama piliečių apsauga yra svarbiausia valdžios užduotis“, – teigia į Lietuvą atvykstantis Vokietijos kariuomenės atsargos generolas Egonas Rammsas

Renginio tipas: Lietuvos šaulių sąjungos tarptautinė konferencija „Visuotinė gynyba – ar vis dar aktualu?”
Renginio data: Penktadienis, 2018 m. lapkričio 16 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2018 m. lapkričio 16 d.
Renginio vieta: Vilniaus Rotušė, Didžioji g. 31, Vilnius

Šį penktadienį vyksiančioje tarptautinėje Lietuvos šaulių sąjungos konferencijoje šalies saugumo ir gynybos klausimais diskutuos žinomi šalies visuomenės, kariuomenės atstovai, akademinės bendruomenės nariai bei užsienio ekspertai iš Suomijos, Ukrainos ir Vokietijos. Šių metų renginio diskusijų tema – visuomenės ir įvairių organizacijų vaidmuo stiprinant pilietiškumą ir visuotinę gynybą.

Pagrindinį pranešimą apie geopolitinę saugumo situaciją skaitys vokiečių kariuomenės atsargos generolas, buvęs NATO Jungtinės pajėgų vadavietės vadas Egonas Rammsas. „Nesvarbu, kokia tai gynyba –  nacionalinė ar Aljanso, palaikoma NATO sąjungininkių, visada būtinas ir visos visuomenės įsitraukimas. Tinkama piliečių apsauga yra svarbiausia visos tautos ir valdžios užduotis. Ji negali būti paskiriama gynybos ministrui, prezidentui ar dar kažkam kitam. Turi būti įtrauktos visos ministerijos, visos institucijos, atsakingos už koordinavimą, visų rūšių paramą ir gyventojų apsaugą“, – teigia E. Rammsas.

Įžvalgomis apie regioninio saugumo iššūkius dalinsis Suomijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Christeris Michelsonas ir Ukrainos medijų centro hibridinio karo analitinės grupės direktoriaus pavaduotoja Liubova Tsybulska. Lietuvos saugumo ir visuotinės gynybos klausimus aptars LR Krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos politikos mokslų doktorantas Remigijus Žilinskas, Vilniaus universiteto TSPMI lektorius dr. Deividas Šlekys, apie Lietuvos visuotinės gynybos teisinių, moralinių ir karinių įsipareigojimų problematiką diskutuos Konstitucinio teismo pirmininkas prof. dr. Dainius Žalimas, saugumo ir gynybos analitikas Aurimas Navys bei Lietuvos Šaulių sąjungos (LŠS) vadas plk. ltn. Gintaras Koryzna.

„Šaulių sąjungos – piliečius vienijančios organizacijos – egzistavimas šaliai yra svarbus vien jau tuo, kad siunčiame žinią kitoms šalims – mūsų visuomenė yra pasiryžusi gintis. Gynybinis pajėgumas tikrai nėra vien ginkluotosios pajėgos. Visuotinė gynyba apima ne tik šalies institucinę sąrangą, strateginius valdžios sprendimus ar teisinius aspektus, bet ir plačiąją visuomenę“, – sako LŠS vadas.

Krašto apsaugos viceministro G. Jeglinsko teigimu, prevencija yra Lietuvos nacionalinio saugumo strategijos pamatas, kur siekiama stiprinti gynybos pajėgumus, pagerinti partnerystes su sąjungininkais ir sukurti elastingą visuomenę.

Šių metų konferencija „Visuotinė gynyba – ar vis dar aktualu?“ yra tradicinis ir jau penktasis LŠS renginys, siekiant šviesti visuomenę valstybės gynybos ir nacionalinio saugumo temomis. Renginį globoja J. E. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Konferencija vyks š. m. lapkričio 16 dieną nuo 10.00 iki 15.00 val. Vilniaus Rotušėje (Didžioji g. 31). Renginio programa ir registracija interneto svetainėje: http://konferencija.sauliusajunga.lt/ .

1919 metais įkurta Lietuvos šaulių sąjunga yra valstybės remiama savanoriška sukarinta visuomeninė organizacija, vienijanti valstybės gyvenimui ir gynybai neabejingus piliečius. Šiuo metu Sąjunga vienija daugiau nei 10 tūkst. narių.

 

Kontaktai žiniasklaidai

Dėl interviu su pranešėjais kreiptis:  Daiva Bumblytė, tel.: +370 686 23240, d.bumblyte@publicum.lt

Parašykite komentarą