Numatoma visiškai depolitizuoti valstybinių aukštųjų mokyklų tarybas

Seimas po svarstymo pritarė Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIIP-2540(2), kuriomis siekiama depolitizuoti valstybinių aukštųjų mokyklų tarybas. Už naujas nuostatas balsavo 72 Seimo nariai, susilaikė 13 parlamentarų. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Pagal siūlomus pakeitimus valstybinių aukštųjų mokyklų tarybos nariais negalėtų būti Europos Parlamento nariai, savivaldybių merai ir savivaldybių tarybų nariai. Šis draudimas būtų taikomas po šio įstatymo įsigaliojimo renkamiems aukštųjų mokyklų tarybų nariams.

Šiuo metu tarybos nariais negali būti Respublikos Prezidentas, Seimo ir Vyriausybės nariai, ir politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, taip pat aukštosios mokyklos darbuotojai, tiesiogiai pavaldūs rektoriui (direktoriui), bei įstaigų, įmonių ar organizacijų, kuriose aukštoji mokykla visuotiniame dalyvių susirinkime turi ne mažiau kaip 50 proc. visų juridinio asmens dalyvių balsų, vadovai ir jų pavaduotojai. Tarybos nariu negali būti senato (akademinės tarybos) narys.

Parašykite komentarą