Seime posėdžiavo trišalės Asamblėjos komitetai

2018 m. lapkričio 13 d. pranešimas žiniasklaidai 

 Šiandien į posėdžius rinkosi Lietuvos Respublikos Seimo, Lenkijos Respublikos Seimo bei Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių asamblėjos komitetai: Visuomeninio ir kultūrinio bendradarbiavimo, Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos bei Prekybos ir ekonomikos plėtros, regioninio bendradarbiavimo.

Asamblėjos Visuomeninio ir kultūrinio bendradarbiavimo komitetas, apžvelgęs Ukrainos situaciją praėjus 5-eriems metams po Maidano ir Ukrainai žengiant reformos keliu, diskutavo, kokias datas Lietuva, Lenkija ir Ukraina galėtų paminėti kartu. Asamblėjos delegatai sutarė, kad trijų šalių piliečius ir valstybių vadovus reikėtų kviesti kartu paminėti 450-ąsias 1569 metais pasirašytos Liublino unijos metines.

Lietuvos delegacija trišalėje Asamblėjoje taip pat pasiūlė sutelkti šalių vyriausybių pastangas, kad 2019 metais, minint 505-ąsias Oršos mūšio pergalės metines, Kijeve Uspenskio sobore būtų atstatytas antkapinis paminklas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės etmonui Konstantinui Ostrogiškiui, kurio vadovaujama kariuomenė 1514 metais sumušė kelis kartus didesnę maskvėnų kariuomenę.

Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos komiteto nariai daugiausia dėmesio skyrė kibernetinio saugumo grėsmėms. Pranešimą „Kibernetinio saugumo aktualijos ir iššūkiai mūsų regione“ pristatė Lietuvos krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

E. Kerza informavo, kad kibernetinių incidentų kasmet daugėja – vien Lietuvoje 2017 m. jų užfiksuota 55 tūkst., Europos Sąjungoje – 4 tūkst. kiekvieną dieną. Kovodamos su kibernetinių atakų pasekmėmis valstybės patiria didžiulius finansinius nuostolius.

Kalbėdamas apie saugumo grėsmes ir Lietuvai nedraugiškų valstybių veiksmus pranešėjas pabrėžė, kad Rusija daugiausia dėmesio skiria energetikos, teisėsaugos ir užsienio bei saugumo politikos sritims. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad šiais metais atsirado naujo tipo grėsmės – kai kibernetinės ir informacinės atakos vykdomos vienu metu.

Visų parlamentų atstovai sutarė, kad svarbus yra visuomenės švietimas, gynyba, kritinis mąstymas. Buvo sutarta keistis gerąja praktika stiprinant kibernetinį saugumą.

Prekybos ir ekonomikos plėtros, regioninio bendradarbiavimo komitete delegacijų atstovai aptarė energetinio bendradarbiavimo, regioninių energetinių jungčių ir hibridinių grėsmių klausimus. Komiteto pirmininkas, Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys, apžvelgdamas aktualijas ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui, pažymėjo, kad Lietuva šiuo metu didelį dėmesį skiria elektros tinklų sinchronizavimui su Vakarų Europa ir desinchronizavimui nuo Rusijos tinklų. Taip pat buvo pažymėta, kad regioninės dujų rinkos kūrimas yra galimas išnaudojant jau esančius Suskystintų gamtinių dujų terminalus Lenkijoje ir Lietuvoje.

Komiteto nariai įsitikinę, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ kelia grėsmę ne tik Europos Sąjungos, bet ir viso regiono energetiniam saugumui.

Asamblėjos komiteto nariai atkreipė dėmesį, kad regiono saugumui taip pat grėsmę kelia nesaugios Astravo atominės elektrinės statybos.

Visų parlamentų atstovai nariai vieningai kalbėjo, kad atskiros valstybės, nors ir turinčios skirtingas energetines sistemas, gali tarpusavyje artimai bendradarbiauti ir taip kurti bendrą vertę regionui bei įveikti tautas skyrusius „istorijos demonus“.

Komitetuose priimti sprendimai ir siūlymai atsispindi Asamblėjos sesijos baigiamajame dokumente.

Asamblėjos komitetų posėdžių nuotraukų galerija.

Parašykite komentarą