Savivaldybių reitinge Kėdainiams − aukšta vieta

Vilniaus politikos analizės institutas neseniai pristatė naujausią tyrimą apie savivaldybių veiklą: „Savivaldybių gerovės indeksas 2018“. Kėdainių rajono savivaldybė šiame reitinge tarp visų 60 miestų ir rajonų atsidūrė aukštoje 18 vietoje. Vertinant tik rajonines savivaldybes, Kėdainiai bendrame reitinge yra pirmame dešimtuke − 9 vietoje. Mūsų savivaldybę aplenkė tik didieji miestai ir jų rajonai bei kurortiniai miestai, kaip Palanga, Birštonas, ir Druskininkai. Kėdainiai stipriausi švietimo, gyvybingos ekonomikos bei socialinio saugumo kategorijose.

Iš panašaus dydžio rajoninių savivaldybių geriau už Kėdainius atrodo tik Mažeikiai, Kretinga, Elektrėnai ir Jonava, nors už pastarąją Kėdainiai 4 iš 5 kategorijose gavo aukštesnius įvertinimus.

Nors autoriai pabrėžia, kad šio tyrimo tikslas ne reitinguoti savivaldybes, bet vykdyti ilgalaikį stebėjimą ir didinti visuomenės informuotumą apie situaciją skirtingose Lietuvos savivaldybėse, vis dėlto savivaldybės sugrupuotos pagal pasirodymą penkiose skirtinguose kategorijose.

Tyrimo kategorijos

VPAI analitikai šiame indekse išskiria 5 kategorijas, pagal kurias individualiai vertinamos savivaldybės ir didieji miestai:
1. Socialinis saugumas − tiria socialinės gerovės padėtį, darbo rinkos situaciją, lygias galimybes ir socialinės paramos mąstą,
2. Fizinis saugumas sudarytas pagal potencialias grėsmes gyvybei ir sveikatai: saugumą keliuose, nusikalstamumą, mirštamumą nuo ligų ir aplinkos teršimą
3. Gyvybinga ekonomika tiria konkurencingumą, ekonomikos augimą, įmonių skaičių, atlyginimų vidurkį bei užsienio investicijas vienam gyventojui,
4. Švietimo pagrindiniai rodikliai  yra prieinamumas ikimokyklinio švietimo įstaigose, mokslo rezultatų rodikliai, lietuvių ir matematikos brandos egzaminų rezultatai
5. Demografija remiasi demografinės senatvės koeficientu ir grynosios (neto) migracijos rodikliais.

Labiausiai džiugina švietimo srities įvertinimas

Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius teigia, kad šis instituto tyrimas parodo, kuriuose srityse Kėdainiai yra stiprūs: „Ypač džiaugiuosi švietimo pasiekimais. Kartu su Kretingos rajonu mes šioje srityje esame pirmi tarp rajonų. Taip pat džiugina, kad mums skirti aukšti įvertinimai socialinio saugumo ir gyvybingos ekonomikos kategorijose“.

Iš tyrimo matyti, kad Kėdainių rajonas geriausiai pasirodė švietimo srityje. Šioje kategorijoje, skaičiuojant tik rajonines savivaldybes, Kėdainių koeficientas siekė 6 ir kartu su Kretingos rajonu pasidalino pirma vieta. Taip pat mūsų savivaldybei aukšti įvertinimai skirti gyvybingos ekonomikos bei socialinio saugumo kategorijose, kuriose užimta 8 vieta tarp visų rajonų. Fizinio saugumo srityje Kėdainiai su dar šešiomis savivaldybėmis pasidalino 9 vieta tarp rajoninių savivaldybių, o sveikos demografijos kategorijoje kartu su Telšių rajonu užėmė 12 vietą tarp rajoninių savivaldybių. Apibendrintoje savivaldybių gerovės kategorijoje Kėdainiai užėmė aukštą 8 vietą.

Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius pastebėjo, kad šis tyrimas išsamiai nagrinėjo švietimo komponentą per įvairias kategorijas, dėl to gauti labai tikslūs rezultatai: „Svarbu, kad šiame įvertinime tarp įvairių komponentų yra ir švietimo sritis, kuri matuojama per įvairius lūžius: nuo ikimokyklinio ugdymo, neformaliojo švietimo lankomumo rodiklių, mokyklos nelankymo bei brandos egzaminų rezultatų ir įstojusių į universitetus skaičiaus. Dėl šio universalumo matome gana objektyvų vaizdą“.

Jis taip pat priduria, kad šie rezultatai pasiekti komandinio darbo dėka ir pastebi, kad Kėdainiuose dirba puikūs pedagogai bei švietimo įstaigų vadovai. „Esame pirmieji po didžiųjų miestų ir tai yra visos švietimo bendruomenės indėlis. Mūsų rajone dirba beveik 800 pedagogų. Visuose lygmenyse jaučiama didelė atsakomybė. Dirba puikus švietimo įstaigų vadovų korpusas. Švietimo ir kultūros skyrius taip pat skiria didelį dėmesį visoms švietimo sritims“, – sakė J. Lukoševičius.


Kėdainių rajono savivaldybės informacija, tel. 69543, 69559
Cituojant arba kitaip platinant Kėdainių rajono savivaldybės informaciją, prašome nurodyti informacijos šaltinį

Parašykite komentarą