VU pasirašė susitarimo memorandumą su Jūrų biologijos laboratorija (JAV) dėl akademinių mainų skatinimo

Vilniaus universitetas (VU) pasirašė susitarimo memorandumą su Čikagos universiteto Jūrų biologijos laboratorija(Marine Biological Laboratory, MBL, JAV). Memorandumas pasirašytas siekiant plėtoti akademinį bendradarbiavimą ir skatinti keitimąsi informacija bei patirtimi tarp šių dviejų mokslo institucijų.

Įgyvendinant šį susitarimą institucijoms atstovaus VU Patologijos, teismo medicinos ir farmakologijos katedros profesorius Arvydas Laurinavičius ir MBL mokslininkas Michaelis Shribakas. Institucijos planuoja keistis akademine medžiaga ir informacija, vykdyti dėstytojų ir tyrėjų mokomuosius vizitus ir priimti tyrėjus, rengti bendras tarptautines konferencijas, vykdyti bendrus mokslinių tyrimų projektus ir užsiimti kita veikla, kuri sustiprintų tarpusavio bendradarbiavimą.

„Manome, kad šis bendradarbiavimas gali plėstis ir į kitas pažangias – gyvybės mokslų ir biotechnologijų sritis, plėtojamas Vilniaus universitete. Šis susitarimas leis keistis žmogiškaisiais resursais ir idėjomis, paskatins naujus projektus ir mokslinę sinergiją“,  sakė VU patologas prof. A. Laurinavičius.

M. Shribakas išrado mikroskopinio vaizdinimo technologiją, kuri gali būti naudojama ir kuriant skaitmeninės patologijos bei precizinės medicinos metodus. Šią M. Shribako išrastą mikroskopinio vaizdinimo technologiją VU profesorius A. Laurinavičius planuoja pritaikyti kuriant vėžio bei inkstų patologijos tyrimo metodus bei modelius.

MBL mokslininko vaizdinimo technologijų išmanymas ir VU patologo klinikinių poreikių ir galimybių supratimas leis jų eksperimentus nukreipti teisinga kryptimi.

„Mes tiriame naujus vaizdinimo signalus, generuojamus M. Shribako polichromatinės poliarizuotos mikroskopijos, kuri gali būti naudojama patikimai vertinant audinių mikroarchitektūrą. Ji taip pat gali būti perkelta į naujus skaitmeninės patologijos tyrimus, skirtus precizinei medicinai, kuri vis dažniau reikalauja pažeistų audinių kiekybinio ir erdvinio informacijos įvertinimo“,  dėstė prof. A. Laurinavičius.

Jūrų biologinė laboratorija yra tarptautinis fundamentaliosios biologijos ir aplinkos mokslų mokslinių tyrimų ir švietimo centras, įkurtas Vuds Houle (Woods Hole), Masačusetse. Ji daugiau kaip 125 metus pritraukia geriausius mokslininkus iš viso pasaulio, įskaitant ir pusšimtį Nobelio premijos laureatų.

Ši laboratorija yra privati, ne pelno siekianti institucija – Čikagos universiteto filialas.

Parašykite komentarą