Seime vyks konferencija „Žiniasklaidos teisė, šiandienos problemos ir lūkesčiai“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Pirmadienis, 2018 m. lapkričio 26 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio vieta: Konstitucijos salė, Seimo I rūmai

Lapkričio 26 d., pirmadienį, 10 val. Konstitucijos salėje (Seimo I r.) Seimo Žmogaus teisių komitetas kartu su Vilniaus Universiteto Teisės fakultetu organizuoja konferenciją „Žiniasklaidos teisė, šiandienos problemos ir lūkesčiai“.

Renginyje bus pristatyta Vilniaus universiteto profesorės dr. Liudvikos Meškauskaitės knyga, monografija „Žiniasklaidos teisė – visuomenės informavimo teisė: teoriniai ir praktiniai aspektai“. Ši monografija skiriama Lietuvos Advokatūros šimtmečiui pažymėti. Monografijos autorė taip pat yra Seimo Žmogaus teisių komiteto patvirtinta visuomeninė ekspertė-patarėja, viena iš žinomiausių ir labiausiai vertinamų žiniasklaidos ir žmogaus teisių srities advokatų. Dr. L. Meškauskaitė per daugiau kaip 35 metų advokato praktiką svariai prisidėjo kuriant šiuolaikinę Lietuvos teisinę sistemą, tobulinant žiniasklaidos, žmogaus teisių reglamentavimą.

Pristatomos monografijos pratarmėje rašoma apie tai, kad su nepriklausomybe Lietuva atgavo laisvąją spaudą. Konstitucinis Teismas yra konstatavęs nepriklausomos visuomenės informavimo priemonių svarbą kuriant atvirą pilietinę visuomenę bei demokratinę valstybę. Galimybė kiekvienam žmogui laisvai formuoti savo nuomonę ir pažiūras ir laisvai jas skleisti – būtina sąlyga demokratijai sukurti ir išsaugoti. Vis dėlto, knygos autorės pastebėjimu, „šiandien minėtieji teiginiai – nelengvai įgyvendinama siekiamybė“.

Apie žodžio laisvės įgyvendinimo problemas, Konstitucijoje skiriamą dėmesį žodžio laisvei, kaip demokratijos garantui ir bus kalbama konferencijoje – pranešimus skaitys iškilūs Konstitucinės doktrinos ekspertai, profesionaliosios žurnalistikos mokslininkai ir atstovai. Renginio pabaigoje išsakytas idėjas apibendrins Žmogaus teisių komiteto inicijuota diskusija apie šiandienos visuomenėje kylančias problemas, kai nepamatuotomis iniciatyvomis ar visuomenės teisės žinoti ignoravimu galima sukelti realų pavojų žodžio laisvei, kaip vienam esminių demokratijos komponentų.

Registracija galima iki lapkričio 23 d. 14 val. internetu.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

Programa

Renginio moderatorius – Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

10.00   Sveikinimo žodis: VU Teisės fakulteto dekanas prof. dr. Tomas Davulis; Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas.

10.10   Monografijos „Žiniasklaidos teisė – visuomenės informavimo teisė: teoriniai ir praktiniai aspektai“ pristatymas. VU TF profesorė, advokatė, dr. Liudvika Meškauskaitė.

10.40   „Žiniasklaidos konstituciniai pagrindai ir kai kurie praktiniai aspektai“. VU TF profesorius, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas dr. Egidijus Šileikis.

11.00   „Naujosios žiniasklaidos leidėjų teisės ir prieigos prie informacijos bei jos skleidimo laisvė: suderinimo problema“. VU TF profesorius, advokatas dr. Vytautas Mizaras.

11.20   „Žiniasklaidos laisvė, teisės ir pareigos Lietuvoje – ar jau rastas balansas?“. VU TF docentė, advokatė, LRT tarybos narė dr. Giedrė Lastauskienė.

11.40   „Žurnalistai ir visuomenė: kam naudinga, kad susikalbėjimo nebūtų?“. Žurnalistė, politikos apžvalgininkė Indrė Makaraitytė.

12.00   „Žiniasklaidos skaidrumo virsmas: du dešimtmečiai nuo idėjos iki jos įgyvendinimo“. Kultūros ministerijos Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos skyriaus vedėjas Deividas Velkas.

12.20   Konferencijos apibendrinimas – diskusija.

12.40   Pabaiga

Parašykite komentarą