Europos reikalų komiteto delegacija Vienoje: Baltijos šalių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais gyvybiškai svarbi visai ES

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – Matas Maldeikis)

Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijoje (COSAC). COSAC dalyvauja ir pranešimus skaito Austrijos valstybės sekretorė Karolina Edštadler (Karoline Edtstadler), Europos Parlamento pirmoji vicepirmininkė Maired Makgines (Mairead McGuinness), Europos Parlamento Konstitucinių reikalų komiteto pirmininkė Danuta Hubner, Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, atsakingas už Energetinę sąjungą, Marošas Šefčovičius.

Konferencijoje vykstančiose diskusijose dominuoja Brexit derybų klausimas, išsakyta daug padėkų už nuosaikų derybų rezultatą ES vyriausiajam derybininkui dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos Mišeliui Barnjė (Michel Barnier), visi pasisakiusieji debatuose pabrėžia, kad ES išlieka vieninga Jungtinės Karalystės išstojimo akivaizdoje.

Kitos COSAC programos temos taip pat labai aktualios: Austrijos pirmininkavimo ES Tarybai pasiekimai, ES politikos skaidrumas artėjančių Europos Parlamento rinkimų kontekste, ES klimato politika ir energetinė sąjunga. Kalbėdamas šia tema, Seimo Europos reikalų komiteto narys Virgilijus Poderys pabrėžė, kad Baltijos valstybių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra strateginis ES tikslas ir būtina sąlyga ES vidaus rinkos užbaigimui. Sinchronizacija leistų užtikrinti ne tik Baltijos šalių, tačiau ir visos ES saugumą. Tik visiškai integravus Baltijos šalis būtų galima kalbėti apie integruotą Europos elektros energijos rinką. „Šį klausimą turime spręsti neatidėliodami, – kalbėjo V. Poderys, – bet koks delsimas gali turėti neigiamų pasekmių visos ES energetiniam saugumui. Baltijos šalių sinchronizacija turi išlikti prioritetiniu ES politinės darbotvarkės klausimu“.

 

Parašykite komentarą