Seimo LSDD frakcijos pranešimas: „Mažinkime Seimo narių skaičių iki 91 ir rinkime tik vienmandatėse apygardose“

2018 m. lapkričio 22 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija siūlo sumažinti Seimo narių skaičių iki 91 ir rinkti atstovus tik vienmandatėse apygardose – tokią rinkimų įstatymo projekto pataisą įregistravo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis ir frakcijos narys Petras Čimbaras.

„Vėl viešojoje erdvėje vyksta diskusijos, koks būtų optimalus parlamentarų Lietuvoje skaičius – periodiškai vis pasirodo tokių pasiūlymų. Tačiau neretai tie pasiūlymai pasirenkami tarsi iš „lubų“. Mes siūlome atsižvelgti į šiuo metu vyraujančią visuomenės nuomonę. Apklausos rodo, kad Seimas nepakankamai kokybiškai atstovauja jų interesams. Piliečių nepasitikėjimas Seimo nariais nemažas ir tam įtakos turi aplinkybė, kad pusė Seimo narių išrenkami ne vienmandatėse apygardose, o pagal sąrašą. Žmonės netenka galimybės tiesiogiai pasinaudoti rinkimų teise, kaip tai numato Lietuvos Respublikos Konstitucija. Pagal atliktas visuomenės apklausas, akivaizdu, kad visuomenė norėtų, jog jų interesams atstovautų vienmandatėse apygardose išrinkti parlamentarai“, – sako Seimo LSDD frakcijos seniūnas A. Palionis.

Pasak Seimo nario P. Čimbaro, Lietuvos piliečiams tiesioginio atstovavimo forma yra labiau priimtina nei netiesioginiai rinkimai, tai įrodė ir ne taip seniai įvesti tiesioginiai merų rinkimai.

„Mes siūlome, kad Tautos atstovai į Seimą būtų renkami tik vienmandatėse apygardose, kuriose balsuojama tiesiogiai už asmenis, o ne už partijos sudarytą sąrašą. Siūlome nustatyti naują vienmandačių rinkimų apygardų skaičių – 91 ir patvirtinti didžiausią leistiną rinkimų apylinkių dydį – ne daugiau kaip 4000 rinkimų apylinkėje gyvenančių rinkėjų. Į Seimą patektų 91 asmuo. Tokiu būdu valstybė sutaupytų lėšų, kurias būtų galima panaudoti racionaliau“, – sako Seimo LSDD frakcijos seniūnas A. Palionis.

Parašykite komentarą