Europos reikalų komitete pristatyta 2019 m. metinė augimo apžvalga: ekonomikos augimas tęsiasi, tačiau būtina užtikrinti tvarumą

Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis Europos reikalų komitete pristatė š. m. lapkričio 21 d. Europos Komisijos paskelbtą 2019 m. metinę augimo apžvalgą, kuria pradedamas kasmetinis, jau devintasis Europos semestro ciklas, apimantis tris ekonominės politikos koordinavimo sritis: 1) struktūrines reformas; 2) viešųjų finansų tvarumą užtikrinančią fiskalinę politiką; 3) perviršinio makroekonominio disbalanso prevenciją.

Metinėje augimo apžvalgoje prognozuojama, kad jei nebus didelių sukrėtimų, Europa turėtų išlaikyti didesnį nei potencialus ekonomikos augimą, spartų darbo vietų kūrimą ir mažėjantį nedarbą. Konstatuojama, kad euro zonos valstybių narių viešųjų finansų būklė labai pagerėjo, o bendras euro zonos valdžios sektoriaus deficitas nesiekia 1%. Pažymima, kad ekonomikai toliau augant, reikia kaupti fiskalinius rezervus, kurių gali prireikti, jei prasidėtų nuosmukio laikotarpis ir tektų sušvelninti galimą poveikį užimtumo ir socialinėje srityse. Apžvalgoje konstatuojama, kad Ekonomikos augimas Europoje yra tvarus, tačiau ne toks dinamiškas. Tai suteikia galimybę įgyvendinti reformas, kurių reikia neatidėliotinoms problemoms spręsti.

Kaip ir kasmet, apžvalgoje išskirti bendrieji ateinančių metų ekonomikos ir socialiniai prioritetai, ES ir jos valstybės narės raginamos imtis veiksmų užtikrinti integracinį ir tvarų augimą. V. P. Andriukaitis pažymėjo, kad ES lygmeniu bus siekiama pažangos įgyvendinant Europos socialinių teisių ramsčio principus, stiprinti bendrąją rinką, užbaigti ekonominės ir pinigų sąjungos struktūros kūrimą. Nacionaliniu lygmeniu politikos pastangas kviečiama sutelkti į šiuos pagrindinius prioritetus, vadinamąjį ,,sėkmės trikampį“, sudarantį ekonominės ir socialinės konvergencijos pagrindą:

  • kokybiškos investicijos į mokslinius tyrimus ir inovacijas, švietimą bei infrastruktūrą;
  • dėmesys reformoms, kuriomis didinamas produktyvumo augimas, įtrauktis ir institucijų veiklos kokybė;
  • makrofinansinio stabilumo ir patikimų viešųjų finansų užtikrinimas.

Diskutuodamas su komiteto nariais apie pagrindines Metinės augimo apžvalgos žinutes, Europos Komisijos narys akcentavo, kad nors visoje ES kuriamos darbo vietos, mažėja nedarbas ir gerėja socialinė padėtis, tačiau skurdas ir pajamų nelygybė tebekelia didžiulį susirūpinimą. Kalbėdamas apie kitus ES ekonomikos iššūkius, V. P. Andriukaitis paminėjo lėtą valstybėms narėms skirtų Tarybos rekomendacijų įgyvendinimą, nepakankamą skaitmenizacijos proceso spartą, neveiksnių paskolų problematiką, fiskalinio tvarumo iššūkius bei ekonominio protekcionizmo apraiškas.

Greta šių klausimų, komiteto nariai domėjosi jaunimo užimtumo problematika, Žiedinės ekonomikos galimybių išnaudojimu ir kitomis aktualiomis temomis.

Komitetas perdavė 2019 m. Metinę augimo apžvalgą svarstyti Seimo specializuotiems komitetams ir tęs Europos semestro klausimų nagrinėjimą komitete 2019 m. pavasario sesijos metu.

Kartu su Metine augimo apžvalga Europos Komisija pateikė Įspėjimo mechanizmo ataskaitą, Bendros užimtumo ataskaitos projektą, Tarybos rekomendacijos dėl euro zonos ekonominės politikos projektą bei Komisijos nuomonę dėl euro zonos biudžeto planų projektų. Šis dokumentų rinkinys yra paremtas Europos Komisijos rudens ekonominės prognozės duomenimis ir Europos Komisijos Pirmininko Ž. K. Junkerio 2018 m. pranešime apie Sąjungos padėtį įvardintais prioritetais.

Parašykite komentarą