Vyriausybės kancleris: mus vienija ir įpareigoja istorinė atmintis

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis susitiko su Lenkijos Vyriausybės kanceliarijos vadovu Michalu Dworczyku. Susitikimo metu pasidžiaugta, kad pastaruoju metu intensyvėjantys kontaktai tarp abiejų šalių atveria vis platesniu horizontus bendriems projektams ateityje. Apie tautų bendrystę liudija ir pati istorija – šiemet Lenkija ir Lietuva švenčia valstybės atkūrimo 100 -mečio jubiliejus. 2019 metais numatyta nemažai renginių, kuriuose bus paminėtos Liublino Unijos 450 metų jubiliejus.

„Vakar Valdovų rūmuose atidaryta poetui Adomui Mickevičiui skirta paroda – dar vienas svarbus mūsų bendros istorinės atminties įprasminimas. Esu tikras, kad bendradarbiavimas kultūros srityje padeda Lietuvai ir Lenkijai kartu puoselėti pamatines vertybes, bendromis pastangomis kurti savo valstybių stiprybę ir siekti vieningos ES“, – sakė A.Stončaitis. 

Aptarta tolesnė Lenkijos ir Lietuvos partnerystė saugant kultūros paveldą. Vyriausybės kancleris informavo, kad 2019 metų vasarą lauks Lenkijos Vyriausybės vadovų ir kitų pareigūnų, atvykstančių į 1863–1864 m. sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko palaikų palaidojimo iškilmes. Palaikus numatoma palaidoti Rasų kapinių centrinėje koplyčioje.

Per susitikimą išsakytas Lietuvos nusiteikimas akyviau keistis kultūros paveldui svarbia informacija, dalyvauti ekspertų komisijų darbuose. Priminta, kad Lietuva tikisi Lenkijos vyriausybės geranoriškumo ir paramos steigiamam Lietuvių švietimo ir kultūros centrui Suvalkuose, taip pat sudarant sąlygas LRT programų retransliavimui lietuvių kilmės Lenkijos piliečių gyvenamose teritorijose šiaurės Lenkijoje.

Parašykite komentarą