Seimo Energetikos komisijai pristatytas NENS įgyvendinimo priemonių plano projektas

2018 m. lapkričio 29 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Lapkričio 28 d. Energetikos komisijos posėdyje energetikos viceministrė Lina Sabaitienė pristatė Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos (NENS) įgyvendinimo priemonių plano projektą, kurį Vyriausybė tvirtins penkeriems metams, pavesdama Energetikos ministerijai iki kiekvienų metų vasario 1 d. informuoti Vyriausybę apie NENS įgyvendinimo priemonių plano priemonių vykdymą ir ne rečiau kaip kartą per metus atnaujinti planą.

Atsižvelgiant į pagrindines NENS politikos kryptis, plano projekte uždaviniai ir priemonės suskirstyti į keturias sritis: poveikio klimato kaitai ir aplinkos oro taršai mažinimas, patikimumas, konkurencingumas ir šalies verslo dalyvavimas siekiant energetikos pažangos.

Komisijos posėdyje ministerija išskyrė sritis, kuriose tikisi didžiausio proveržio: nuo 2022 m. apie 30 procentų sumažėjęs elektros importas, kasmet sutaupoma po 14 000 tne šilumos, prijungimas prie elektros tinklų trečdaliu greitesnis (30 dienų), prie dujų – 70 proc. greitesnis (40 dienų), išmanūs elektros skaitikliai pas beveik du trečdalius elektros energijos vartotojų, išmaniaisiais gamtinių dujų skaitikliais naudosis apie penktadalis vartotojų.

Seimo Energetikos komisijos pirmininkui Virgilijui Poderiui domintis, koks santykis NENS įgyvendinimo priemonių plano ir Integruoto nacionalinio energetikos ir klimato srities veiksmų plano, kurio projektinį variantą Lietuva Europos Komisijai turės pateikti dar iki šių metų pabaigos, viceministrė patikino, kad integruoti planai pradės galioti 2021 m., todėl šis NENS įgyvendinimo priemonių planas nuo 2021 m. bus inkorporuotas į Integruotą nacionalinį energetikos ir klimato srities veiksmų planą.

Siekiant realiai veikiančios NENS, konkretus jos įgyvendinimo priemonių planas bus kaip esminis įrankis NENS tikslų pasiekiamumui užtikrinti. Prie jų pasiekimo reikšmingai prisidės ne tik Energetikos ministerija, bet ir kitų ministerijų, savivaldybių, įstaigų, įmonių ir subjektų veikla.

Komisijos nariai, išklausę visą informaciją, nusprendė toliau tęsti Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo priemonių parlamentinę stebėseną ir vykdyti reguliarius susitikimus su Energetikos ministerijos ir kitų suinteresuotų pusių atstovais.

Parašykite komentarą