Seimui pateiktos Prezidentės pataisos dėl pedagogų etatinio apmokėjimo

Ketvirtadienis, gruodžio 6 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva Seimui ypatingos skubos tvarka pateiktos įstatymų pataisos, kurios palengvins etatinio apmokėjimo įgyvendinimą.

Šalies vadovės inicijuotame susitikime su švietimo profesinių sąjungų atstovais ir švietimo ekspertais buvo pasiektas bendras sutarimas, kad etatinis apmokėjimas turi būti paprastesnis ir aiškesnis.

Prezidentės pateiktos įstatymų pataisos siūlo lengvesnę etatinio darbo užmokesčio struktūrą, pagal kurią nustatomos dvi mokytojų veiklos kategorijos – viena, susijusi su pamokomis bei pasirengimu joms, kita – su vadovavimu klasei, veikla mokyklos bendruomenėje ir paties mokytojo profesiniu tobulėjimu.

Šios pataisos sudarys sąlygas lengviau taikyti etatinį apmokėjimą, neleis manipuliuoti mokytojų darbo užmokesčiu ir mažins atotrūkį tarp skirtingo lygmens mokyklų. Švietimo ir mokslo ministerija turės patvirtinti darbo grafiko sudarymo taisykles.

Tai įstatymų pataisos, kurios nepareikalaus papildomo finansavimo iš biudžeto. Visos švietimo sistemos finansavimo didinimas – Vyriausybės kompetencija ir atsakomybė.

Prezidentė šias pataisas siūlo svarstyti ypatingos skubos tvarka, siekiant kuo greičiau atsižvelgti į švietimo profesinių sąjungų ir ekspertų siūlymus, stabilizuoti padėtį mokyklose bei tinkamai apginti švietimo bendruomenės interesus įgyvendinant etatinį apmokėjimą.

Šalies vadovė tikisi, kad Švietimo ir mokslo ministerija, siekdama sklandesnės reformos eigos, nedelsdama rengs poįstatyminius aktus.

Parašykite komentarą