Projektų valdymas LRVK: įgyvendinti strateginiai pokyčiai ir suburti šalies profesionalai

Gruodžio 6 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijoje (LRVK) vyko seminaras “Projektų valdymas LR Vyriausybėje”. Renginys, kurį organizavo LRVK Strateginių pokyčių grupė kartu su asociacija „PMI Lithuania Chapter”, pabaigė visus metus trukusią grupės misiją įrodyti, kad projektinio valdymo principai padeda efektyviau valdyti valstybės strateginius projektus ir pokyčius.

Ministro Pirmininko patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Lukas Savickas su “PMI Lithuania Chapter” asociacijos nariais pasidalijo, koks buvo projektinio valdymo kelias LR Vyriausybėje ir kaip jis pasitarnavo įgyvendinant strateginius valstybei pokyčius.

“Šiai Vyriausybei pradėjus planuoti savo darbus, pamatėme, kad strateginiai pokyčiai valstybėje reikalauja aiškių atsakomybių pasiskirstymo, tikslaus planavimo ir sisteminio rizikų valdymo. Identifikavome, kad mums reikalinga nauja mąstymo paradigma ir konkreti sistema. Išanalizavę Suomijos, Danijos ir Jungtinės Karalystės gerąsias praktikas, suvokėme, kad projektinis valdymas yra tikslingai pritaikomas viešajame sektoriuje ir pasitarnauja būtent šiai problematikai spręsti. Dėl šios priežasties buvo padaryti kryptingi žingsniai, kad ir Lietuva eitų šiuo inovatyviu keliu. Praėjus daugiau nei vieniems metams, galime teigti, kad projektinis valdymas padeda efektyviau valdyti strateginius projektus ir pokyčius, tačiau dar laukia ilgas kelias, kol projektinio valdymo principai taps ne tik LRVK ir tam tikrų ministerijų, bet visos Vyriausybės pokyčių diegimo sistemos dalimi”, – sakė L. Savickas.

Premjero patarėjo aliuzija į tai, kad projektinis valdymas turėtų tapti visos Vyriausybės sistemine dalimi liudija apie 2019 metais planuojamą projektinio valdymo plėtrą į visas 14 šalies ministerijų. Šiuo metu projektinio valdymo praktika jau vadovaujasi LRVK, Ūkio, Energetikos, Susisiekimo, Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos. Šiose valdžios institucijose jau yra suformuoti ir patvirtinti projektų portfeliai bei sukurtos formalios struktūros šiems portfeliams prižiūrėti periodinių posėdžių metu. Per seminarą L. Savickas atskleidė, kad pasiekus projektinio valdymo plėtrą visoje Vyriausybėje, ruošiamasi integruoti projektinį valdymą į strateginį planavimą bei įdiegti ir naudoti vieningą IT įrankį, kuris pagelbėtų centralizuotai valdant ministerijų ir LRVK projektų portfelius.

LRVK Strateginių pokyčių grupė yra LRVK struktūrinis padalinys, kuris yra atsakingas už projektinio valdymo plėtrą, koordinavimą bei vieningo standarto taikymą viešajame sektoriuje. Ši grupė taip pat siekia suburti projektinio valdymo bendruomenę, dalindamasi informacija apie projektinio valdymo praktikas, naujienas bei organizuojamus renginius. Šiuo metu grupė vykdo aktyvią plėtrą ir skatina projektinio valdymo profesionalus jungtis į komandą (plačiau: http://lrvk.lrv.lt/lt/apie-vyriausybes-kanceliarija/karjeros-galimybes). LRVK Strateginių pokyčių grupėje dirba 10 darbuotojų.

„PMI Lithuania Chapter” yra platforma, skirta Lietuvos projektų valdymo profesionalams susipažinti, bendrauti bei bendradarbiauti. Ji atstovauja Project Management Institute (PMI) – vieną iš didžiausių ne pelno siekiančių asociacijų, skirtų projektų valdymo profesijai. Asociacija įsteigta 1969 metais ir jau vienija daugiau nei 2.9 mln. narių ir akredituotų specialistų daugiau nei 185-iose šalyse.

Parašykite komentarą