Kiekvieno žmogaus teisė pačiam rinktis ir gauti kokybiškas viešąsias paslaugas

Galimybė didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus – atsikratyti nereikalingų pavaldžių įstaigų (cirko, viešbučių ir SPA centrų) balasto.

Nerimstant aistroms dėl viešojo sektoriaus reformų, kuriomis siekiama padidinti atlyginimus itin garbių specialybių atstovams – gydytojams, mokytojams, kultūros, socialiniams ir kitų viešojo sektoriaus sričių darbuotojams, iki šiol biudžete nerandama lėšų. Tačiau Vyriausybei ir savivaldybėms priklauso daugybė valstybei nebūdingas funkcijas atliekančių įstaigų, kurias optimizavus atsirastų lėšų ne tik atlyginimų pakėlimui, bet ir viešųjų paslaugų kokybei bei efektyvumui pagerinti.

“Centrinės valdžios institucijos kontroliuoja tokias biudžetines ar viešąsias įstaigas, kurios nelygiomis sąlygomis, t.y. gaudamos valstybės biudžeto lėšas savo veiklai, konkuruoja su kitais laisvos rinkos dalyviais. Pavyzdžiui, ministerijos kontroliuoja viešbučius Palangoje ir Molėtuose, o LR Vyriausybė 2016 m. pradžioje perėmė savininko teises į VšĮ “Baltijos cirkas”. Ar tikrai Vyriausybei reikia šio cirko?” – retoriškai klausia Martinas Žaltauskas, Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro direktorius.

NVO informacijos ir paramos centro atlikto tyrimo duomenimis nors centrinė valdžia tokių keistų įstaigų turi tik kelias dešimtis, tačiau savivaldybėse jų yra gerokai daugiau, tai ir SPA centrai, masažo namai, kino teatrai, hipodromai, teniso klubai, užsienio kalbų mokyklos ar net kavinės ir barai. Visos šios įstaigos yra išlaikomos iš mokesčių mokėtojų lėšų. Taip pat nemažai biudžetinių įstaigų dubliuoja viena kitos veiklas, kas nesudaro tinkamų sąlygų nei paslaugos gavėjui gauti tinkamą paslaugą, nei patiems paslaugų teikėjams gauti adekvatų ir orų atlyginimą už teikiamas paslaugas. Atkreiptinas dėmesys ir tai, jog nemažą dalį viešųjų paslaugų jau ne pirmus metus teikia nevyriausybinės organizacijos (NVO), vykdydamos lėšų paiešką ar pačios užsidirbdamos iš teikiamų paslaugų. Nepriklausomi tyrimai rodo, jog tam tikrose srityse NVO veikia kur kas efektyviau ir kokybiškiau nei biudžetinės įstaigos.

Šiandien, minint tarptautinę žmogaus teisių dieną, gruodžio 10 d. 12 val. prasideda Nacionalinis NVO forumas, kurio metu bus diskutuojama apie viešųjų paslaugų perdavimo galimybes NVO sektoriui, prisidedant prie LR Vyriausybės programos priemonės “Laipsniškas viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybinėms organizacijoms ir bendruomenėms” įgyvendinimo bei siekiant Nacionalinės pažangos programoje nustatyto tikslo iki 2020 metų viešųjų paslaugų NVO sektoriui perduoti mažiausiai 15%. NVO informacijos ir paramos centro surinkti duomenys apie viešųjų paslaugų kultūros, sporto, švietimo, socialinių paslaugų srityse perdavimą kitiems paslaugų teikėjams parodė, kad iki šiol perduota tik 5% – 7%.

Parašykite komentarą