Tonbo Imaging užmojis – inovacinė autonominė transporto sistema

Dar vieną sutartį, pagal priemonę „Smart FDI“ su Lietuvos verslo paramos agentūra (toliau – LVPA) Lietuvoje įsteigusi antrinę įmonę pasirašė UAB „Tonbo Imaging”, vykdysianti projektą „Inovacinės autonominės transporto sistemos sukūrimui skirti moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra“, kuriam yra skirta 5,2 mln. Eur iš Europos regioninės plėtros fondo lėšų, o bendra projekto vertė siekia net 11,7 mln. Eur.

Projekto vykdytojas priklauso „Tonbo Imaging“ įmonių grupei, kurios inžineriniai centrai veikia JAV, Singapūre ir Indijoje, o juose yra gaminamos ir diegiamos pažangios vaizdo ir jutiklių sistemos, įgalinančios fiksuoti, suprasti ir kontroliuoti kompleksinę aplinką. Lietuvoje įsteigta antrinė įmonė planuoja plėtoti savaeigio transporto technologiją.

Savaeigiai automobiliai ir jų autonomiškumo didinimas yra ta sritis, kuriai pastaruoju metu skiriama vis daugiau dėmesio, siekiant mažinti žmogiškojo faktoriaus įtaką eismo saugumui. Nepaisant to, pasitaiko nemažai kliūčių, kurios riboja autonominių transporto priemonių kūrimą ir diegimą globaliu mastu. Svarbiausia iš jų – technologinė: esamų technologijų patikimumas vis dar nėra pasiekęs reikiamo lygio, užtikrinančio pakankamą saugumą, eksploatuojant autonomines transporto priemones, ypač blogomis oro sąlygomis. Ne kiek mažiau svarbios yra ekonominės kliūtys. Autonominio transporto kainos yra didelės ir prieinamos tik sąlyginai nedidelei visuomenės daliai, o įvykus eismo įvykiui nėra išspręsti teisinės atsakomybės klausimai. Taip pat svarbu nepamiršti ir skeptiško visuomenės požiūrio šiuo klausimu: vyresnio amžiaus žmonių tarpe vis dar vyrauja neigiama nuomonė savaeigių transporto priemonių atžvilgiu.

Projekto įgyvendinimo metu UAB „Tonbo Imaging“ kurs technologiją, kuria tikimasi išspręsti dalį iš aukščiau išvardintų problemų: padidinti autonominių transporto priemonių patikimumą bei sumažinti autonominių transporto priemonių kainą.

 „Nė vienas jutiklis negali atlikti visų duomenų rinkimo ir analizės, reikalingų savireguliavimui. Jutikliai turi veikti kartu, kad įveiktų kiekvieną kliūtį, pagerintų jų suvokimą ir suprastų, kas iš tikrųjų vyksta kelyje.

„Šiame projekte kursime integruotą jutiklių paketą, kurį sudarys greitas terminis detektorius, sukurtas pagal „LIDAR“ sistemą. Įgyvendinant projektą kuriamas jutiklių paketas sumažins priklausomybę nuo jutiklių skiriamosios gebos veikimui ir pasinaudos specialiais programinės įrangos metodais vaizdo gavimo gerinimui. Galėsime užtikrinti didesnę duomenų perdavimo spartą. Taip pat šiame pakete įdiegsime specialią sistemą, kuri atliks analizes realiu laiku, kad būtų sukurtas aplinkos suvokimo modelis.“ – teigia UAB „Tonbo Imaging” vadovas Arvindas Lakshmikumaras.

Projekto metu numatoma vykdyti mokslinius tyrimus, skirtus inovatyvios autonominės transporto sistemos koncepcijos vystymui ir validavimui laboratorinėmis sąlygomis bei eksperimentinę plėtrą, skirtą inovatyvios autonominės transporto sistemos prototipo sukūrimui ir pademonstravimui realaus veikimo sąlygomis.

Parašykite komentarą