Seimo Sveikatos reikalų komitetas domėjosi korupcijos rizika viešųjų pirkimų srityje

2018 m. gruodžio 12 d. pranešimas žiniasklaidai

Šiandien Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje buvo pristatytas Specialiųjų tyrimų tarnybos analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnų atliktas tyrimas apie viešųjų pirkimų ir paramos teikimo korupcijos rizikas Lietuvos ligoninėse.

Posėdžio metu buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad išanalizavus 2015–2017 m. Santaros klinikose vykdytus viešuosius pirkimus ir gautą paramą, nustatyta, kad 319 juridinių asmenų laimėjo Santaros klinikų vykdytų viešųjų pirkimų už beveik 164 mln. eurų. Per tą patį laikotarpį 216 juridinių asmenų skyrė beveik 8 mln. eurų paramos Santaros klinikoms arba su jomis susijusiems paramos gavėjams. Buvo nustatyta, kad 123 įmonės per tą patį laikotarpį laimėjo Santaros klinikų organizuotus viešuosius pirkimus ir suteikė paramą. 2015–2017 m. šie juridiniai asmenys (t. y. 39 proc. viešųjų pirkimų laimėtojų) suteikė daugiau kaip 4 mln. eurų paramos Santaros klinikoms ir su jomis susijusiems paramos gavėjams bei laimėjo 87 proc. (daugiau kaip 142 mln. Eur) Santaros klinikų viešųjų pirkimų vertės. Santaros klinikų organizuotus viešuosius pirkimus laiminčios įmonės paramą pervedė ne tik į Santaros klinikų paramos sąskaitą, bet ir 28 paramos gavėjams, registruotiems Santaros klinikų adresu ir dar 42 paramos gavėjams, kuriems vadovauja Santaros klinikų darbuotojai.

Taip pat buvo akcentuota, kad panašios tendencijos, kai didžiausią ligoninių viešųjų pirkimų dalį laimi juridiniai asmenys, teikę paramą, būdingos ir kitoms Lietuvos ligoninėms.

Posėdžio metu Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė D. Vilytė pristatė savo įžvalgas apie viešuosius pirkimus sveikatos srityje bei tobulintinus dalykus.

Sveikatos reikalų komitetas kito posėdžio metu planuoja priimti sprendimą šiuo klausimu.

Parašykite komentarą