Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: liberalai smerkia besitęsiančius valdančiųjų bandymus „buldozeriu“ politizuoti LRT

2018 m. gruodžio 13 d. pranešimas žiniasklaidai 

„Valstiečiai“ ir toliau siekia politizuoti LRT. Nepaisant Europos transliuotojų pastabų, Latvijos ir Estijos nacionalinių transliuotojų perspėjimų, ketvirtadienio Seimo posėdyje ir vėl buvo svarstomas LRT laikinosios tyrimo komisijos išvadų priėmimo klausimas. Liberalai įsitikinę, kad Agnės Širinskienės vadovaujamos laikinosios komisijos tyrimo išvados atspindi pagrindinį „valstiečių“ tikslą – sunaikinti LRT nepriklausomumą politizuojant nacionalinį transliuotoją rinkimų išvakarėse.

„Atkreipiu dėmesį į tai, kad siūlymas keisti demokratišką LRT valdymo modelį, kaip ir siūlymas peržiūrėti visuomeninių organizacijų atstovavimą taryboje tikslingumą neturi nieko bendra su vykdytu ūkinės veiklos tyrimu. Akivaizdu, kad už visų skambių žodžių apie LRT skaidrinimą slypi vienintelis siekis – kontroliuoti nacionalinį transliuotoją“, – „valstiečių“ kėslus kritikavo Seimo liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Eugenijus Gentvilas pastebėjo, kad dar prieš sudarant laikinąją komisiją buvo galima matyti užprogramuotą „valstiečių“ siekį daryti įtaką LRT valdymui ir turiniui. Politikas neabejoja, kad jau pats sprendimas sudaryti laikinąją LRT tyrimo komisiją buvo išpuolis prieš demokratiją, o komisijos išvados nukreiptos prieš laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą.

„Valstiečiai“ norėjo pakeisti LRT valdymo struktūrą taip, kad dabartinės kadencijos Seimas galėtų kaip nors sudalyvauti LRT valdyme. Ir štai atsiranda tarpinė valdymo grandis – Valdyba, kurios formavime „valstiečiai“ jau galės tarti vienokį ar kitokį žodį“, – valdančiųjų išpuolius prieš visuomeninį transliuotoją akcentavo E. Gentvilas.

Politikas įsitikinęs, kad užsispyrę keisti nacionalinio transliuotojo valdymo struktūrą valdantieji kėsinasi politizuoti LRT: „Visi suprantame, kad valdymo struktūra yra keičiama tam, jog būtų rasti šiandieninei valdžiai reikalingi žmonės, kurie galėtų kištis į valdymo struktūrų formavimą, o tuo pačiu ir į turinio kontrolę.“

Dar metų pradžioje E. Gentvilas kategoriškai pasisakė prieš komisijos sudarymą ir teigė, kad „valstiečiams“ iš tiesų užkliuvo ne LRT finansinė veikla ar valdymas, o turinys, kurį iki rinkimų valdantieji užsimojo pertvarkyti.

Parašykite komentarą