Sveikatos apsaugos reforma: sutaupyta 15 mln. eurų, pacientams priemokos sumažėjo perpus

Vienas iš 17-osios LR Vyriausybės tikslų sveikatos apsaugos srityje buvo sumažinti kompensuojamų vaistų priemokas pacientams, kurios 2016 m. siekė net penktadalį visų namų ūkio išlaidų. Pradėjus įgyvendinti reformas vaistų kompensavimo srityje, jau galima pasverti pirmuosius rezultatus: per šiuos metus pavyko ne tik išplėsti kompensuojamųjų vaistų sąrašą, bet ir per pusę metų sutaupyti 15 mln. eurų; įgyvendinti kompensuojamų vaistų kainodaros pakeitimai leido paciento priemoką už receptą vidutiniškai sumažinti  apie 2,8 euro.

Statistika rodo, kad analizuojant kompensuojamų vaistų sektorių ir pacientų priemokas, matoma labai aiški teigiama dinamika ir pagal 2018 m. III ketv. duomenis prognozuojama, kad 2018 m. pacientų priemokų suma sumažės apie 27 proc. nuo 55 iki 40 mln. eurų. Šie 15 mln. eurų turi labai aiškią ir apčiuopiamą vertę kiekvienam pacientui.

Pakeitus vaistų bazinių kainų ir paciento priemokų apskaičiavimo tvarką, priemoka pacientams vidutiniškai sumažėjo per pusę – nuo 5,7 iki 2,86 euro.

„Generinių vaistų kainų mažėjimas lėmė, kad 2018 m. Lietuvoje pacientai gavo 41 inovatyvų kompensuojamą vaistą, iš kurių pusė skirti onkologinėms ligoms gydyti. Tokios diskusijos, ar generiniai vaistai yra tokie pat veiksmingi kaip originalūs jų atitikmenys, Europos mastu iš viso nėra keliamos. POLA vertinimu generinių vaistų rinkoje turi būti kuo didesnė konkurencija, kuri kitose ES valstybėse vaistų kainas leidžia sumažinti ir 10 kartų“, – sako  Pacientų sergančių onkologinėmis ligomis asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas.

Šie sutaupymo rezultatai yra gyvybiškai svarbūs įvairioms ligonių grupėms, nes pradėta kompensuoti 41 naujų vaistų. Prieinamumo pokytį pajuto nuo sergančių onkologinėmis ligomis iki paliatyvios slaugos reikalaujančių ligonių.

Primintina, kad nuo š.m. lapkričio į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukti vaistai skirti lėtiniam hepatitui C, melanomai, limfomai kiaušidžių ir (arba) kiaušintakių, plaučių ir krūties vėžiui ir kitoms ligoms gydyti, proveržiniam skausmui, esant onkologiniam susirgimams, mažinti. Autoimuninės kilmės ligoms gydyti vaistai perkelti į A sąrašą, o kardiologinėmis ligomis sergantiems reikalingų vaistų kompensavimo lygis pakeltas iki 100 proc. Taip pat pirmą kartą per daugelį metų papildytas kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašas.

Parašykite komentarą