Į VIEŠŲJŲ PASLAUGŲ PERDAVIMĄ NEVYRIAUSYBINĖMS ORGANIZACIJOMS KĖDAINIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE ŽIŪRIMA OPTIMISTIŠKAI

Vadovaujantis Nacionalinės pažangos programos (patvirtintos LR Vyriausybės 2012 m. lapkričio 28 d. nutarimu Nr. 1482) rodikliu siekiama, jog iki 2020 metų bent 15 proc. asignavimų valdytojų finansuojamų viešųjų paslaugų būtų teikiamos ne pačių asignavimų valdytojų, o paslaugos viešųjų pirkimų būdu ar projektų atrankos konkurso būdu būtų teikiamos nepriklausomų subjektų – nevyriausybinių, bendruomeninių organizacijų.

Tai, kad reikės persiorientuoti ir dalį viešųjų paslaugų teikimo perduoti nevyriausybinėms, bendruomeninėms organizacijoms − dar yra naujas ir nemažai nerimo keliantis dalykas visoje Lietuvoje. Bet kėdainiečiai į šiuos pokyčius žiūri palankiai ir optimistiškai.

Vienas iš pagrindinių Kėdainių rajono savivaldybės uždavinių šiuo metu yra įvertinti nevyriausybinėms organizacijoms perduoti galimų viešųjų paslaugų apimtį, teikiamų paslaugų tikslingumą bei nustatyti paslaugų kokybės standartus − apie tai daugiausia kalbėta pasitarime, surengtame mero kabinete gruodžio 17 d.

Gruodžio 17 d. rajono savivaldybės meras ir administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis su rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Antanu Pavoliu, Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūrate Blinstrubaite, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėju Juliumi Lukoševičiumi ir administracijos vyriausiąja specialiste (jaunimo reikalų koordinatore) Audrone Stadalnykiene aptarė, kaip sudaryti sąlygas efektyvesniam ir spartesniam viešųjų paslaugų perdavimui nevyriausybiniam sektoriui.

Pasitarimo metu buvo aptartos Kėdainių rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos rekomendacijos, kurias minėta taryba pateikė rajono savivaldybei, apibendrinusi 2018 m. lapkričio 29 d. vykusio Kėdainių rajono nevyriausybinių organizacijų forumo „Viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybiniam sektoriui: ar esame pasirengę?“ diskusijų išvadas, atlikusi detalesnę viešųjų paslaugų perdavimo Kėdainių rajono savivaldybėje analizę bei atsižvelgdama į Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro atliktą viešųjų paslaugų perdavimo Kėdainių rajono savivaldybėje 2015−2018 m. situacijos analizę.

Rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius akcentavo, jog „yra viešųjų paslaugų, kurias gali perimti rajono nevyriausybinės ir bendruomeninės organizacijos, tik reikia su jomis bendrauti ir tartis, įgalinti jas ir pastarųjų teikiamos paslaugos nesiskirs nuo kitų paslaugų teikėjų, o dažnu atveju bus ir kokybiškesnės, nes bus arčiau paslaugos gavėjo“.

Šiuo metu rajono savivaldybės administracijos skyriai, įgyvendinantys atskirų viešosios politikos sričių (švietimo, kultūros, kūno kultūros ir sporto, socialinės paramos, sveikatos ir kt.) politiką, atlieka galimų NVO perduoti viešųjų paslaugų analizę, siekiant įsivardinti galimas perduoti paslaugas, galimus NVO paslaugų teikėjus, siekiant nustatyti paslaugų kokybės standartus, užtikrinant vienodas konkurencijos sąlygas visiems galimiems paslaugų teikėjams.

Rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos narė ir rajono savivaldybės administracijos specialistė, kuruojanti NVO veiklą rajono savivaldybėje, Audronė Stadalnykienė pastebėjo, „kad esant ribotiems finansiniams ištekliams būtų teikiamos kokybiškos paslaugos, pirmiausia būtina įvertinti optimalią paslaugų apimtį, įvertinti teikiamų paslaugų tikslingumą, nustatyti paslaugų vertinimo ir pasitenkinimo teikiamomis paslaugomis vertinimo kriterijus. Todėl svarbu tartis ir kalbėtis ne tik su galimais paslaugų teikėjais, bet ir paslaugų gavėjais dėl teikiamų paslaugų kokybės “.

Kėdainių rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą