Sveikatos reikalų komitetas priėmė sprendimą dėl priemonių korupcijos rizikai, susijusiai su sveikatos priežiūros įstaigų vykdomais viešaisiais pirkimais, paramos teikimu bei turto nuoma, mažinti

Seimo Sveikatos reikalų komitetas gruodžio 19 d. posėdyje priėmė sprendimą dėl priemonių korupcijos rizikai, susijusiai su sveikatos priežiūros įstaigų vykdomais viešaisiais pirkimais, paramos teikimu bei turto nuoma, mažinti.

Vykdydamas parlamentinę kontrolę, 2018 m. gruodžio 12 d. posėdyje komitetas išklausė Specialiųjų tyrimų tarnybos, Viešųjų pirkimų tarnybos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos informaciją apie viešųjų pirkimų ir paramos teikimo korupcijos rizikas Lietuvos ligoninėse, viešųjų pirkimų sveikatos srityje specifiką ir tobulintinus dalykus. Nustatyta, kad sveikatos apsaugos sistema yra reikšmingai veikiama neigiamų korupcijos padarinių – didžiausią Lietuvos ligoninių viešųjų pirkimų dalį laimi įmonės, suteikusios paramą perkančiajai organizacijai arba su ja susijusiems paramos gavėjams (dažnai registruotiems ligoninių adresu ir (ar) vadovaujamiems ligoninių darbuotojų), taip pat įmonės, su kuriomis iki viešųjų pirkimų sutarties sudarymo buvo sudarytos patalpų nuomos sutartys, Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigos neracionaliai naudoja finansinius išteklius (laboratoriniams reagentams ir diagnostikos priemonėms įsigyti taiko atskiro mokėjimo už reagentus, pagalbines medžiagas, įrangą ir pan. sutarčių modelį, o ne žymiai pigesnį mokėjimo už tyrimų rezultatus sutarčių modelį).

Sveikatos reikalų komitetas, atsižvelgdamas į tai, kad Vyriausybės programoje numatyta per 2016–2020 metus pasiekti, jog viešasis sektorius taptų skaidrus ir efektyvus bei užtikrinti viešųjų pirkimų skaidrumą ir efektyvumą, priėmė sprendimą, kuriame prašoma, kad Vyriausybės komisija kovai su korupcija koordinuoti artimiausiame savo posėdyje svarstytų korupcijos bei neefektyvaus viešųjų finansų valdymo apraiškų priežastis sveikatos sektoriuje, išanalizuotų ir parengtų kompleksines teisines priemones joms užkardyti bei apie priimtus sprendimus nuolat informuotų Sveikatos reikalų komitetą.

 

Parašykite komentarą