Energetikos komisijai pristatyta idėja į jos veiklą integruoti darnaus vystymosi tikslus

Gruodžio 19 d. Seimo Energetikos komisijos posėdyje buvo pristatyta idėja į komisijos veiklą integruoti darnaus vystymosi tikslus.

Kaip teigė komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys, komisijos nagrinėjami energetikos klausimai turėtų būti svarstomi platesniame kontekste: klimato kaitos, miestų plėtros, darnaus judumo, nes viskas yra susiję. Virgilijus Poderys atkreipė dėmesį, kad jau dabar Lietuva rengia integruotą energetikos ir klimato kaitos planą, o daugelyje Vakarų Europos valstybių veikia energetikos ir klimato kaitos ministerijos.

Aplinkos ministerijos atstovai Energetikos komisijos nariams pristatė šiuo metu įgyvendinamą Lietuvos pagrindinių strateginių dokumentų ir strateginio planavimo sistemos peržiūrą bei darnaus vystymosi tikslų integravimą į šią sistemą. Aplinkos ministerijos atstovė minėjo, kad šiuo metu Lietuvoje yra virš 200 įvairių sričių strateginių planavimo dokumentų, kuriuose įtvirtinti tikslai ar priemonės kartais prieštarauja kituose dokumentuose numatytiems tikslams. Todėl Vyriausybėje buvo priimtas sprendimas laikyti pagrindiniais šiuos tris galiojančius strateginius dokumentus: Lietuvos vystymosi viziją nusakančią Lietuvos pažangos strategiją 2030, jos įgyvendinimui patvirtintą Nacionalinę pažangos programą (šiuo metu galioja iki 2020 m.) ir Lietuvos Respublikos teritorijos bendrąjį planą (galioja iki 2020 m.), nusakantį erdvinę priemonių, veiksmų dimensiją.

Ateinančiai metais Vyriausybė ir Aplinkos ministerija, kaip koordinuojanti institucija, planuoja pateikti ir atnaujintus dokumentus bei teikti Seimui svarstyti Lietuvos erdvinę viziją 2050. Aplinkos ministerijos atstovai teigė, jog pagal Seimo patvirtintame Lietuvos vizijos dokumente numatytas kryptis naujai rengiamame Lietuvos teritorijos bendrajame plane turi atsispindėti Lietuvos teritorijų erdvinio vystymo kryptys ir teritorijų naudojimo funkciniai prioritetai.

Būtent Energetikos komisiją siūloma paversti minėtų strateginių dokumentų svarstymo platforma Seime. Jeigu Seimas apsispręstų priimti Energetikos komisijos nario Tomo Tomilinio ir pirmininko Virgilijaus Poderio pasiūlymą, Energetikos komisija taptų Energetikos ir darnios plėtros komisija.

 

Parašykite komentarą