Seimas patikslino vandens ir vandens telkinių naudojimo ir apsaugos reglamentavimą

Seimas, 104 parlamentarams vieningai balsavus už, priėmė europinį naujos redakcijos Vandens įstatymą (projektas Nr. XIIIP-2383(3).

Nauja įstatymo redakcija patobulintas vandens ir vandens telkinių naudojimo ir apsaugos teisinisį reglamentavimas, siekiant užtikrinti gerą paviršinių ir požeminių vandens telkinių būklę ir ją išsaugoti, užtikrinti darnų vandens telkinių ir (ar) jų vandens naudojimą.

Patikslintas nuosavybės teisės į paviršinius vandens telkinius reglamentavimas. Įstatyme įtvirtinta, kad valstybinės reikšmės vidaus vandenims priskiriami šie paviršiniai vandens telkiniai gali būti privačios nuosavybės teisės objektai, kai jie pagal Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą ar kitais teisiniais pagrindais yra įgyti privačion nuosavybėn iki 2019 m. lapkričio 1 d. ir (arba) iki šios datos pradėtos ir nebaigtos įgijimo privačion nuosavybėn procedūros.

Įstatyme nustatytos veiklos, kurias vykdant leidžiama reguliuoti, patvenkti ir kitais būdais keisti vandens lygį, upės ar ežero gylį. Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai suteikti įgaliojimai nustatyti kriterijus, kada upių ir ežerų reguliavimo darbai arba priemonės gali būti vykdomos.

Reglamentuojant paviršinių vandens telkinių tvarkymą aplinkos ministrui suteikti įgaliojimai nustatyti aplinkosauginius paviršinio vandens telkinių tvarkymo reikalavimus, apibrėžiant esmines tokių reikalavimų nuostatas įstatymų lygmenyje. Taip pat nustatyti atitinkami kvalifikaciniai reikalavimai asmenims, rengiantiems paviršinio vandens telkinių tvarkymo projektus.

Siekiant užtikrinti vandens telkinių apsaugą nuo neigiamų plūduriuojančių priemonių poveikio vandens telkiniams, nustatyta, kad plūduriuojančių priemonių, kurios pritaikomos gyventi ir (arba) vykdyti ūkinę komercinę veiklą, statymo ir (arba) švartavimo vietos nustatomos teritorijų planavimo dokumentuose. Plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginius reikalavimus nustato aplinkos ministras.

Priimtomis pataisomis su Administracinių nusižengimų kodeksu suderintos pažeidimo važinėjant ledu arba telkinių dugnu vertinimo priemonės, dirbtinų nepratekamų vandens telkinių ar tvenkinių įrengimas ir naudojimas.

Parašykite komentarą