Seimo narės A. Armonaitės pranešimas: „Nauja LRT ombudsmeno pareigybė gali tapti įrankiu politizuoti ir valdyti LRT turinį“

2019 m. sausio 8 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo narė Aušrinė Armonaitė kritikuoja šią savaitę „valstiečių“ teikiamas Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisas. Jos teigimu, už „depolitizavimo“ idėjos, kurią skelbia „valstiečiai“, iš tikrųjų slypi siauras mąstymas, painiava valdysenoje ir nauja ombudsmeno pareigybė, sukurta išimtinai LRT reguliavimui ir turinti neaiškų teisinį statusą.

„Pagrindinė įstatymo yda yra naujos ombudsmeno pareigybės steigimas. Užuot pasitikėjus žurnalistų etikos inspektoriumi ar Lietuvos radijo ir televizijos komisija, yra sukuriama atskira institucija, skirta vienam žiniasklaidos kanalui – LRT. Būtent ombudsmenas gali tapti įrankiu politizuoti ir valdyti LRT turinį“, – teigė A. Armonaitė.

Seimo narė taip pat atkreipė dėmesį į įstatymą įrašytus siaurus reikalavimus, taikomus ombudsmeno pareigybei – pretendentas turės būti įgijęs humanitarinių arba socialinių mokslų krypties išsilavinimą ir turėti 10 metų darbo patirties pagal specialybę.

„Laikais, kai pasaulyje vertinamas tarpdiscipliniškumas ir įvairovė, LRT valdymą ir priežiūrą norima patikėti žmonėms, kurių kompetenciją parodys tik turimas diplomas ir tai, ar jie dirba pagal specialybę“, – kalbėjo A. Armonaitė. Panašūs reikalavimai įstatymo projekte numatyti ir LRT valdybos (Valdyba) bei LRT tarybos (Taryba) nariams.

Seimo narė pažymi, kad iki šiol neaišku, ar sutaps Valdybos ir Tarybos narių kadencijos su politiniais ciklais. Tai buvo viena pagrindinių problemų Seimo atmestose LRT tyrimo išvadose.

„R. Karbauskis kalba apie depolitizavimą, bet įstatymo projekte siūlo, kad Kultūros komitetas kviestų pirmąjį Tarybos posėdį ir organizuotų naujos Tarybos sudarymą, jeigu visa Taryba atsistatydina“, – kalbėjo politikė.

Parašykite komentarą