Lietuvos Raudonasis Kryžius efektyvina savo veiklą

Lietuvos Raudonajame Kryžiuje įsibėgėja kompleksinis organizacijos pokyčių projektas. Organizacija siekia tapti tvaria, kokybiška savanoryste grįsta organizacija, kuri šalies mastu įgyvendina vieningas programas ir teikia kokybišką pagalbą ir palaikymą didesniam skaičiui žmonių.

 Iki šiol Lietuvos Raudonasis Kryžius Lietuvos regionuose vykdė daug skirtingų veiklų. Organizacija ilgus metus veikė inertiškai, neturėjo bendrų tikslų, o pasiekti rezultatai neleido užtikrinti maksimalaus efektyvumo ir teikiamų paslaugų kokybės. Todėl 2017 metais organizacijos valdyba priėmė sprendimą keisti veiklos modelį. Naujas veiklos modelis apima šiuos pagrindinius elementus – vieningų humanitarinių programų vykdymą nacionaliniu mastu, savanorystės tinklo stiprinimą ir finansinio organizacijos tvarumo užtikrinimą.

Spręs senelių vienišumo problemą

Pirmiausia, naujas veiklos modelis siekia rasti bendrą vardiklį – vieningas humanitarines programas, palaipsniui įtraukiančias visus Raudonojo Kryžiaus regionus. Šiuo metu viena iš prioritetinių programų yra „Šilti apsilankymai“, jos metu savanoriai lanko vienišus senelius jų namuose. „Mūsų tikslas, kad per savanorių vizitus žmonės gautų ne tik bendravimą, bet ir efektyvią psichosocialinę pagalbą ir palaikymą. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų skyrių įsitrauktų į šią programą, o tinkamai paruošti savanoriai lankytų kuo daugiau vienišų senelių“, – sako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Gintarė Guzevičiūtė.

Šiandien „Šiltų apsilankymų‘ savanoriai lanko senelius dešimtyje miestų (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Tauragėje, Visagine, Vilkaviškyje, Kuršėnuose, Raseiniuose), lanko 110 senelių. 2019 metais savanoriai senelius aplankys 8000 kartų, o pagalbą gaus 320 senelių, senelius planuojame lankyti ir kituose Lietuvos miestuose.  

Greta „Šiltų apsilankymų“ organizacija visoje šalies teritorijoje stiprins pasirengimo veikti ekstremaliose situacijose programą ir toliau sieks kuo didesnį skaičių Lietuvos gyventojų išmokyti pirmosios pagalbos įgūdžių. 2018 metais daugiau nei 13.000 Lietuvos gyventojų išmoko pirmosios pagalbos įgūdžių, organizacija siekia šį skaičių auginti, kad kuo daugiau žmonių nelaimės atveju gebėtų šalia esančiam nukentėjusiam suteikti pagalbą.

Stiprins savanorystės tinklą

Antras svarbus pokyčių elementas yra tai, kad palaipsniui Lietuvos Raudonasis Kryžius pereina prie savanorių grupių veikimo vietos bendruomenėse, kur parengti, įtraukti ir motyvuoti savanoriai yra pagrindiniai programų įgyvendintojai, pagalbos organizatoriai ir teikėjai.

„Vienas iš fundamentaliųjų pasaulinio Raudonojo Kryžiaus judėjimo principų – savanorystė. Tai yra unikalus ir ypatingas Raudonojo Kryžiaus judėjimo principas, vienijantis 11 mln. savanorių visame pasaulyje. „Siekiame savanorystę stiprinti ir Lietuvoje. Mūsų tikslas – įtraukti vietos bendruomenių lyderius savanorystės veiklai tam, kad jie aplink save telktų aktyvius bendruomenės narius įsijungti į mūsų programas. Siekiame savanorius apmokyti, paruošti, motyvuoti, ir taip įgalinti kokybiškai  padėti krizės paliestiems“– teigia Gintarė Guzevičiūtė.

Sieks užsitikrinti finansinį tvarumą

Iki šiol Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, kaip ir daugelio kitų Lietuvos nevyriausybinių organizacijų veikla buvo ir vis dar yra priklausoma nuo įvairiausių nacionalinių ir tarptautinių projektinių lėšų. Tačiau projektinės lėšos yra visiškai nestabilus finansavimo šaltinis. Tarptautinė nevyriausybinių organizacijų veiklos praktika rodo, kad veikdamos tokiomis sąlygomis pilietinės organizacijos yra per daug priklausomos nuo valstybės institucijų, jų diktuojamų sąlygų ir prioritetų, o pasibaigus projektiniam finansavimui nebegali suteikti reikalingų paslaugų krizės paliestiems žmonėms.

Būtent dėl to naujai diegiamas organizacijos veiklos modelis apima ir veiksmus, skirtus užtikrinti organizacijos finansinį tvarumą. Šiemet organizacija startavo su nuolatinio aukojimo sistema, kur žmonės kviečiami prisidėti prie Raudonojo Kryžiaus misijos kas mėnesį skiriant auką organizacijai.

„Norime tapti stipria ir solidžia nevyriausybine organizacija, generuojančia lėšas bendroms veikloms visoje Lietuvoje bei veikiančia pagal aukštus skaidrumo ir efektyvumo standartus. Šiandien nevyriausybiniam sektoriui yra keliami labai aukšti lūkesčiai ir tikslai. Tam, kad juos pasiektume, turime pritraukti aukštos kompetencijos komandą. Šioje vietoje konkuruojame su privačiu sektoriumi. Tam, kad būtume pajėgūs konkuruoti, turime veikti pasitelkdami tvarų ir modernų organizacijos modelį. Planuojame šį pokyčių projektą baigti iki šių metų pabaigos“,– sako G. Guzevičiūtė.

 

Lietuvos Raudonasis Kryžius lanko ir slaugo vyresnio amžiaus žmones, moko teikti pirmąją pagalbą, padeda žmonėms nukentėjusiems nuo karo, teikia humanitarinę pagalbą krizės paliestiems žmonėms visoje Lietuvoje. Šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius turi kiek daugiau nei 900 savanorių.

Parašykite komentarą