Europa privalo prisiimti atsakomybę už savo saugumą

Ketvirtadienis, sausio 10 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su „Sniego susitikimo“ (Snow Meeting) dalyviais – įtakingais užsienio politikos, saugumo ir gynybos ekspertais, kurių įžvalgos turi lemiamą reikšmę formuojant transatlantinių santykių ateitį.

„Mažuoju Davosu“ vadinamas „Sniego susitikimas“ – tradicinis, jau dvyliktus metus Trakuose rengiamas neformalus forumas, į kurį susirenka žymiausi Vakarų politologai, akademikai, Think Tankų atstovai, kitų šalių užsienio reikalų ir gynybos ministrai.

Susitikime, kuriame dalyvavo buvęs JAV pajėgų Europoje vadas generolas Benas Hodgesas, žymus žurnalistas Edwardas Lucasas, knygos „Merkel fenomenas“ autorė Judy Dempsey ir kiti garsūs analitikai, šalies vadovė pabrėžė, kad šiuo metu gilėjant tapusavio susiskaldymo tendencijoms ir silpnėjant transatlantiniui ryšiui, Europa privalo imtis atsakomybės už savo gynybą kartu išlaikant NATO vienybę bei reformuojant jo gynybą atsižvelgiant į besikeičiančias grėsmes.

Pasak Prezidentės, bet koks vakuumas ir lyderystės trūkumas atveria agresoriui laisvą kelią tęsti agresiją bei destabilizuoti tarptautinę padėtį, todėl kievienos NATO sąjungininkės tvirta valia gintis, nuoseklus Aljanso atsako į konvencines ir hibridines grėsmes stiprinimas yra geriausias atgrasymas. Lietuvai ypač yra aktualu Aljanso pajėgumų sustiprinimas būtent karinio mobilumo, itin spartaus karinės paramos atvykimo prireikus bei oro gynybos srityse.

Šalies vadovės teigimu, sustiprintas Europos bendradarbiavimas gynybos srityje gali sukurti pridėtinę vertę. Todėl Europa neturi bijoti prisiimti daugiau atsakomybės už savo saugumą ir nuosekliai didinti gynybos finansavimą.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad Europos laukia sudėtingi metai – vis dar tvyro neaiškumas dėl „Brexito“, prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus jaučiamas populistinių jėgų stiprėjimas, ES šalys pradėjo ilgas ir sunkias derybas dėl naujojo ES daugiamečio biudžeto. Todėl labai svarbu ieškoti ES šalis vienijančių, o ne skiriančių veiksnių, išsaugoti šią ilgametę, dešimtmečius saugumą ir gerovę Senajame žemyne užtikrinusią geopolitinę sąrangą.

Valstybės vadovė akcentavo, kad sutelkta tęstinė Vakarų parama Ukrainai yra Lietuvos, mūsų regiono ir visos Europos saugumo garantas. Agresorius privalo sulaukti atsako, kitaip tai jį paskatins pasinaudoti Vakarų dvejojimu, lyderystės trūkumu ir toliau ciniškai pažeidinėti tarptautinę teisę.

Parašykite komentarą