AUKŠTI LENKIJOS VALSTYBINIAI APDOVANOJIMAI KULTŪROS, MOKSLO IR ŽINIASKLAIDOS ATSTOVAMS

AUKŠTI LENKIJOS VALSTYBINIAI APDOVANOJIMAI KULTŪROS, MOKSLO IR ŽINIASKLAIDOS ATSTOVAMS BEI ĮVERTINIMAI UŽ VISUOMENINĘ VEIKLĄ

Lenkijos Respublikos prezidento Andrzejaus Dudos 2018 metų gruodžio 4 d. nutarimu, skirti aukšti valstybiniai apdovanojimai asmenims už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūros, mokslo ir žiniasklaidos bendradarbiavimą bei asmenims už veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui.

Apdovanojimų teikimo iškilmės vyks 2019 m. sausio 22 dieną Pacų rūmuose Vilniuje – Lenkijos Respublikos ambasadoje per naujametinį susitikimą su kultūros pasaulio atstovais, rengiamą Lenkijos Respublikos ambasadorės Lietuvoje Urszulos Doroszewskos ir Lenkijos instituto Vilniuje direktoriaus, Lenkijos ambasados patarėjo Marcino Łapczyńskio. Apdovanojimus įteiks Iškilmėse dalyvausiantis Lenkijos Respublikos Prezidento kanceliarijos valstybės pasekretoriaus Wojciech Kolarski. Taip pat dalyvaus Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Ordino Už nuopelnus Lenkijos Respublikai Komandoro kryžiumi su žvaigžde po mirties apdovanotas:

  • Iškilus polonistas ir lituanistas, lenkų ir lietuvių kultūrinių ryšių tyrinėtojas, literatūros kritikas, pedagogas, vienas iš VU Polonistikos centro įkūrėjų prof. Algis Kalėda (1952-2017) – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros sklaidą, mokslinę, vertimų ir pedagoginę veiklą

Ordino Už nuopelnus Lenkijos Respublikai Komandoro kryžiumi apdovanotas:

  • Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros sklaidą organizuojant keliasdešimt parodų, skirtų Lenkijos menui, istorijai ir kultūrai.

Ordino Už nuopelnus Lenkijos Respublikai Kavalieriaus kryžiumi apdovanoti:

  • Lenkų literatūros vertėja Irena Aleksaitė – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros, ypač literatūros sklaidą.
  • Nacionalinės dailės galerijos direktorė Lolita Jablonskienė – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros sklaidą organizuojant Lenkijos kūrėjų parodas ir projektus.
  • Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros sklaidą organizuojant šiuolaikinio lenkų meno parodas ir projektus.
  • Ilgametis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius, nuo 2019 m. sausio – Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros ir literatūros, ypač Czesławo Miłoszo ir Wisławos Szymborskos asmenybių ir kūrybos sklaidą.
  • Laikraščio „Kurier Wileński“ vyriausias redaktorius Robert Mickiewicz (Reobert Mickevič) – už išskirtinius veiklos Lietuvos lenkų bendruomenės labui ir lenkiškos spaudos plėtrai nuopelnus.
  • Ilgametė visuomenininkė, Vilniaus Bernardinų kapinių prižiūrėtoja Jadwiga Pietkiewicz (Jadvyga Petkevič) – už išskirtinius veiklos Lietuvos lenkų bendruomenės labui nuopelnus.
  • Lenkų literatūros vertėjas Kazys Uscila – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros, ypač literatūros sklaidą.
  • Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris – už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, išmintingą tarpkultūrinį dialogą ir indėlį į lenkų, žydų ir lietuvių santykių plėtrą.

Auksiniu Kryžiumi už nuopelnus apdovanoti:

  • Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Raminta Jurenaitė – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros, ypač šiuolaikinio lenkų meno sklaidą.
  • Lenkų literatūros vertėjas Vyturys Jarutis – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros, ypač literatūros sklaidą.
  • Politologas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Andrzej Pukszto (Andžej Pukšto) – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą ir veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui.
  • Gydytoja, Lietuvos lenkų medikų draugijos narė Krystyna Rotkiewicz (Kristina Rotkevič) – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui, taip pat už profesoriaus Kazimierzo Pelczaro asmenybės ir veiklos sklaidą.
  • Žurnalistas, internetinio portalo ir televizijos „Wilnoteka” redaktorius Jan Wierbel (Jan Verbel) – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui ir lenkiškos spaudos plėtrai.
  • Kauno galerijos „Meno parkas“ direktorius Arvydas Žalpys – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros, ypač šiuolaikinio lenkų meno sklaidą.

Sidabriniu Kryžiumi už nuopelnus apdovanota:

  • Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centro ir Samuelio Bako muziejaus direktorė Ieva Šadzevičienė – už nuopelnus įamžinant lenkų ir lietuvių kultūrinį paveldą, išmintingą tarpkultūrinį dialogą ir indėlį į lenkų, žydų bei lietuvių santykių plėtrą.

Bronziniu Kryžiumi už nuopelnus apdovanotas:

  • Pedagogas, mokytojas Vytautas Toleikis – už nuopelnus įamžinant lenkų ir lietuvių kultūrinį paveldą. 

Nusipelnęs kultūrai Gloria Artis bronzos medaliu apdovanotas:

  • Fotografijos festivalio „Kaunas Photo“ direktorius Mindaugas Kavaliauskas – už lenkų fotografijos meno sklaidą Lietuvoje.

Per iškilmes taip pat bus įteiktos specialios padėkos už lenkų kultūros sklaidai Lietuvoje skirtų projektų paramą firmoms Orlen Lietuva, AB Ventus Nafta ir Lenkijos oro linijoms LOT. Su jų parama pavyko surengti daug svarbių projektų, tokių kaip 18-asis lenkų kino festivalis ar a. a. Eimunto Nekrošiaus režisuoto spektaklio „Vėlinės“ premjera Vilniuje festivalio „Sirenos“ programoje.

Parašykite komentarą