Ką reikia žinoti apie įsiskolinimus už šilumos energiją ir karštą vandenį, paveldėjus nekilnojamąjį turtą?

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), išnagrinėjusi vartotojo ir AB „Panevėžio energija“ ginčą dėl reikalaujamos apmokėti skolos už paveldėtuose butuose suvartotą šilumos energiją bei karštą vandenį, įpareigojo tiekėją perskaičiuoti mokėtiną sumą.

Vartotojas nesutinka su AB „Panevėžio energija“ reikalaujamomis apmokėti skolomis: pateiktose sąskaitose nėra detalizuota, kurios mokėtinos sumos už butuose suteiktas paslaugas susidarė iki paveldėjimo momento, kurios – po jo, taip pat nenurodytos skolos iš paveldėjimo dokumentų.

Išnagrinėjus faktines ginčo aplinkybes nustatyta, kad AB „Panevėžio energija“ nėra pareiškusi savo, kaip kreditoriaus, reikalavimų turtą paveldėjusiam asmeniui. Atkreipiame dėmesį, kad bendrovė tai gali padaryti per 3 mėnesius nuo paveldėjimo momento (dėl svarbių priežasčių praleidus šį terminą, bendrovė gali prašyti teismo jį pratęsti, bet ne vėliau kaip per 3 metus nuo palikimo atsiradimo dienos), o iki tol gali reikalauti apmokėti tik paveldėjimo dokumentuose nurodytas skolas bei nuo paveldėjimo momento apskaičiuotus mokėjimus už butuose suteiktas paslaugas.  

VKEKK taip pat nustatė, kad AB „Panevėžio energija“ vartotojui už laiku nesumokėtas sumas taikė 5 proc. dydžio palūkanas – tai yra neteisėta ir nepagrįsta. Priskaičiuotos palūkanos turės būti anuliuotos, nes pagal galiojančius teisės aktų reikalavimus bendrovė vartotojams gali taikyti ne didesnius nei 0,02 proc. delspinigius.

Parašykite komentarą