Seime vyko klausymai dėl Draudimo propaguoti komunizmą arba kitą totalitarinę santvarką viešuosiuose objektuose įstatymo projekto

2019 m. sausio 23 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Sausio 22 d. Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija organizavo klausymus dėl Draudimo propaguoti komunizmą arba kitą totalitarinę santvarką viešuosiuose objektuose įstatymo projekto.

Komisijos pirmininkas, klausymų moderatorius Arūnas Gumuliauskas pristatė renginyje dalyvaujančius istorikus ekspertus – prof. Rasą Čepaitienę, dr. Skaidrą Trilupaitytę, dr. Valdemarą Klumbį, kurie išsakė savo nuomonę dėl minėto projekto tikslingumo, taip pat buvo apžvelgtos sovietmečio suvokimo problemos, sovietinis paveldas, sovietmečio vertinimo paradoksai.

Projekto autoriai Seimo nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas paminėjo priežastis, paskatinusias parengti įstatymo projektą. Pasak jų, savivaldybėse skirtingai sprendžiami sovietinių objektų paveldo klausimai; turi būti suvienodinta viešųjų objektų, propaguojančių komunizmą ar kitą totalitarinę ideologiją, priežiūros tvarka. Be to, problema yra ir su Rusija nepasirašytas susitarimas dėl kapų tvarkymo.

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis atkreipė dėmesį į deklaratyvų įstatymo projekto pobūdį. Pozityvių įžvalgų pateikė politologas, Vilniaus universiteto doktorantas Vytautas Sinica. Vykusiose diskusijose taip pat dalyvavo: filologas, žurnalistas, publicistas, politikos ir kultūros apžvalgininkas, redaktorius, visuomenės veikėjas Vidmantas Valiušaitis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos pirmininkas Kasparas Genzbigelis ir šios organizacijos atstovas Remigijus Jukna, Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis.

Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas A. Gumuliauskas paragino visus klausymuose dalyvavusius institucijų ir visuomeninių organizacijų atstovus teikti pastabas ir pasiūlymus „Draudimo propaguoti komunizmą arba kitą totalitarinę santvarką viešuosiuose objektuose“ įstatymo projektui (XIIIP-1436(2), kuriuos projekto autoriai A. Ažubalis ir L. Kasčiūnas žadėjo įvertinti ir atsižvelgti.

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Džoja Gunda Barysaitė).           

Parengė       

Seimo kanceliarijos patarėja Danguolė Stonytė

Tel. (8 5) 239 65 61, el. p. danguole.stonyte@lrs.lt

Parašykite komentarą