Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pranešimas: „Dėl Vyriausybės ir jai pavaldžių įstaigų viešinimo paslaugų pirkimų daugiau klausimų nei atsakymų“

 

Šiandien į Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdį dėl abejonių sukėlusių Vyriausybės ir jai pavaldžių įstaigų viešinimo paslaugų konkursų, kurių daugumą laimėjo Dariaus Gudelio įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“, kviesti žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ir Ministro Pirmininko patarėjas Tomas Beržinskas dėl nesuprantamų priežasčių neatvyko, taip išvengdami atsakymų į frakcijos ir visuomenės keliamus nepatogius klausimus dėl valstybės lėšų panaudojimo tikslingumo ir skaidrumo.

„Analizuodami viešai prieinamą informaciją suskaičiavome, kad D. Gudelio, kuris periodiškai lankėsi Vyriausybės rūmuose, kaip pats sako, draugiškai pasikalbėti su premjeru Sauliumi Skverneliu, valstybiniai užsakymai įmonei viršijo 3 mln. eurų. Nors premjeras ką tik paskelbė dalyvausiantis Prezidento rinkimuose, tačiau šiuos jo ketinimus buvo nesunku numanyti gerokai anksčiau. Kyla abejonių dėl minėtų konkursų skaidrumo ir ar nebuvo piktnaudžiauta tarnybine padėtimi. Minėtas abejones gerokai sustiprino žinia, kad, pavyzdžiui, į Nacionalinės mokėjimų agentūros viešinimo paslaugų konkursus ekspertu buvo įtrauktas Ministro Pirmininko patarėjas T. Beržinskas. Ar tai nereiškia, kad tokie pirkimai buvo vykdomi su griežta Ministro Pirmininko žinia ir priežiūra?“ – pažymėjo TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

Didžiąją dalį šių pirkimų organizavo žemės ūkio ministerija ir Nacionalinė mokėjimų agentūra, kuriai vadovauja prieštaringai viešojoje erdvėje vertinamas Erikas Bėrontas, kurio pasisakymas Seimo TS-LKD frakcijos posėdyje sukėlė dar daugiau klausimų, nei išsklaidė abejones.

Pasak Seimo TS-LKD frakcijos nario Arvydo Anušausko, labiausiai posėdyje nustebino informacija, kad sprendžiant dėl viešųjų pirkimo konkurso nugalėtojo šioje Vyriausybėje normalia laikoma praktika, kad į ekspertus deleguojamas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas Ministro Pirmininko patarėjas ir galbūt netgi daugiau politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų.

Šis atvejis reikalauja ilgalaikio parlamentinio tyrimo, todėl TS-LKD frakcija į posėdį vėl kvies žemės ūkio ministrą G. Surplį, susitikimuose su D. Gudeliu žiniasklaidoje minimą ūkio ministrą Virginijų Sinkevičių. Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės Dianos Vilytės prašoma pateikti detalią viešųjų pirkimų analizę, įvertinant, ar teisėtai vykdyti minėti pirkimai.

Parašykite komentarą