Pagerbtas pirmasis nacionalinis mecenatas Arvydas Paukštys

Penktadienį pirmą kartą įteiktas Nacionalinio mecenato ženklas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis jį įteikė Arvydui Paukščiui.

A. Paukščiui – bendrovės „Teltonika“ steigėjui ir savininkui, vienu milijonu eurų parėmusiam Balbieriškio Švč. M. Marijos Rožančinės bažnyčios atstatymo projektą, Nacionalinio mecenato vardą suteikė Vyriausybė, atsižvelgusi į kultūros ministro sudarytos Mecenavimo tarybos sprendimą.

Pasak kultūros ministro, džiugu ir prasminga, kad nuo seno ilgus metus gyvavusios mecenavimo tradicijos vėl atgyja Lietuvai įžengus į antrąjį valstybės atgimimo šimtmetį. Lietuvoje yra daug vertingo kultūros ir meno paveldo, kadaise kurto už mecenatų lėšas, kurį reikia prikelti naujam gyvenimui. Nacionalinio mecenato pavyzdys turėtų įkvėpti privačioms iniciatyvoms nacionaliniu ir regioniniu mastu kurti ar atnaujinti infrastruktūros objektus, stiprinti bendruomenes, suteikti joms gražią ir patrauklią gyvenimo aplinką, telkti prasmingai visuomeninei ir kultūrinei veiklai.

Balbieriškio Švč. M. Marijos Rožančinės bažnyčia yra naujas infrastruktūros objektas, pastatytas sudegusios medinės bažnyčios vietoje, kuriuo bendruomenės nariai naudosis daugelį metų. Bažnyčioje jau dabar vyksta profesionalių meno kolektyvų koncertai, rodomi kino filmai, minimos valstybės ir kitos atmintinos datos. 

Ši bažnyčia atlieka ir bendruomenės bei kultūros centro funkcijas, prisideda prie visuomenės gerovės stiprinimo, todėl jos atstatymo projektas atitinka Mecenavimo įstatyme numatytus kriterijus: infrastruktūros objektų sukūrimas, jų atnaujinimas (modernizavimas), vietos bendruomenių stiprinimas. Sukurtas naujas infrastruktūros objektas, stiprinantis ir telkiantis vietos bendruomenę, suteikiantis jai modernią erdvę prasmingai visuomeninei ir kultūrinei veiklai. 

Pernai priimtame Mecenavimo įstatyme numatyta, kad Nacionalinio mecenato ženklą įteikia Ministras Pirmininkas sausio 25-ąją – Vilniaus garsinimo dieną. Nacionalinio mecenato vardas įrašomas į Mecenatų knygą, saugomą Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

Parašykite komentarą